Korhatáros sétákat szervez a BUPAP

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

bupap BUPAP

Budapest "szexuális térképének" néhány területét járják be a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP) új sétái: a programok a dualizmus és a századforduló idejétől napjainkig olyan zárt, a nagyközönség számára többnyire ismeretlen szexuális közösségeket mutatnak be, mint a prostituáltaké vagy a homoszexuálisoké. A részvételt 18 éven felülieknek ajánlják a szervezők.

Séta a lányok nyomában címmel Szécsényi Mihály történész, levéltáros vezeti a Budapest 19-20. századi prostitúciótörténetével foglalkozó programot, amely a kezdetektől napjainkig mutatja be a prostitúció tereit, változásait és még ma is látható emlékeit városszerte - tájékoztatták az MTI-t közleményben a szervezők.

A polgári korszak prostitúciójának előzményei még a feudalizmus idején, a városfalakkal körülvett Pesten és Budán bontakoztak ki és a 18. század második felétől fokozatosan alakultak ki helyszínei, intézményei. A szexuális szolgáltatások a 19. század folyamán részévé váltak a fogyasztói piacnak és az új nagyváros gyors növekedésével a prostitúció is új területeket hódított meg: a belváros vált a luxusszolgáltatások helyszínévé, míg a kispénzű kuncsaftok az akkori külső kerületekben kereshették fel az örömlányokat. A hatóságok minden korban szélmalomharcot vívtak az "iparral" szemben, amelynek rendszere a mai napra teljesen átalakult.

A "Másik" Budapest című program a fővárosi meleg szubkultúra életét, szokásait, tereit mutatja be és a szervezők híres magyar művészek életének kevéssé ismert részleteibe is beavatják a résztvevőket.

A Somogyi Rohonczy Zsófi művészettörténész vezetésével induló séta megkérdőjelezi a merevnek hitt kategóriákat és megpróbál új nézőpontok segítségével rávilágítani a város egy sokak által ismeretlen oldalára. A program a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban látható A meztelen férfi című kiállítás megtekintésével ér véget.

A Séta a lányok nyomában június 22-én 11 órakor, a "Másik" Budapest június 23-án 11 órától kerül megrendezésre, mindkét programra a http://bupap.hu/hu/ címen lehet jelentkezni.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook