Megjelent horvátul Nádas Péter Párhuzamos történetek című regénye

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

Nádas Péterregény

Nádas Péter Kossuth-díjas magyar író Párhuzamos történetek című trilógiája megjelent horvátul a Fraktura Kiadó gondozásában, Xenia Detoni fordításában.

Az összesen 1564 oldalas mű Nádas Péter regényének első horvát kiadása, rendkívül izgalmas és nem szokványos meglepetésekkel szolgál az olvasónak - írta Denis Derk irodalomkritikus a legnagyobb példányszámú zágrábi napilapban, a Vecernji Listben. Hozzátette: a regény "hihetetlenül szövevényes, részletező, sokrétű, és a fordító, Xenia Detoni ezzel a kötettel visszavonhatatlanul bevonul a horvát műfordítás történetébe".

Nádas Péter, a most 70 éves szerző tizenkét éven át írta regényét, amely 2005-ben jelent meg a pécsi Jelenkor Kiadó gondozásában, három kötetben. "Nehéz néhány mondatban elmesélni a fontos és jól megírt könyvek tartalmát, ezt a regényt pedig egyszerűen lehetetlen lenne elmondani, ugyanis a Párhuzamos történeteknél több könyvet kell elképzelni egy kiváló irodalmi lexikon keretein belül" - fogalmazott a kritikus.

Kitért arra, hogy az író - ha úgy tetszik - pornográf sorokat is produkál, olyanokat, amelyeket az erotikus irodalom álmodni sem tudna. Néhány tucat oldalon keresztül olvasni lehet a budapesti melegek életének brutális történeteiről, terjedelmes esszében foglalkozik a szerző a férfi alsónemű milyenségével, a férfibarátsággal és a versengéssel.

Mint a cikkíró kiemelte, szó van a regényben az 1956-os magyar forradalomról, a berlini fal leomlásáról, Kádár Jánosról, a szocialista Magyarország utolsó pártvezéréről, Rákosi Mátyásról, a zsidók kiirtásáról, gyilkosságokról, titkosügynökökről. Mindez azonban csak töredék része Nádas regényének, amely a magyar irodalom hírnevét öregbíti a világban - írta Denis Derk.

MTI/pinkvanilla.hu

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook