A legkorábbi, transzvesztitát ábrázoló festmény

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

budapest transzvesztita

Művészettörténészek szerint a 18. században élt legendás francia kémet ábrázolja az a kép, amely New Yorkból került egy londoni galériába a minap. A férfi miután Franciaországban nemkívánatos személy lett, bujdosnia kelett, ezért öltött magára női ruhákat. Esete a pszichiátria tudományát is megihlette.

A „nő tollas kalapban” című 18. századi festményen valójában egy nőnek öltözött férfi látható, így ez lehet a legkorábbi, transzvesztitát ábrázoló alkotás. A Chevalier D'Eon jelenleg a londoni Philip Mould Ltd. galériában függ, de valószínűleg a British National Portraits Gallery-be kerül – jelezte Philip Mould művészettörténész-műkereskedő, a Philip Mould Ltd. igazgatója.

Mould elmondása szerint az arcizomzat és a borostás áll által vetett árnyék tűnt fel a szakembereknek, s mikor a festményt megtisztították és restaurálták, a maszkulin vonások még erőteljesebbé váltak. De érdekes volt az is, hogy a művész, Gilbert Stuart T. Stewart néven írta alá művét, ez azonban Thomas Stewartra utal.

D'Eon 1755-ben csatlakozott XV. Lajos titkosrendőrségéhez, első katonai megbízását 1763-ban kapta Londonban, mielőtt a brit főváros teljhatalmú miniszteri biztosa lett volna. Néhány hónap múlva azonban vitája támadt a szigetországba érkező, őt váltani készülő nagykövettel, akit azzal vádolt, hogy az életére tör. Erre D’Eon titkos iratokat tett közzé, amiért bebörtönözték, de sikerült megszöknie.

Mikor szabadult, a férfi arra kényszerült, hogy megváltoztassa külsejét, ezért nőnek öltözött. A nemiségére utaló pletykák már a hetvenes években lábra keltek, s az emberek fogadásokat kötöttek, hogy D’Eon férfi-e vagy nő. Ő maga sohasem fedte fel kilétét, sőt a francia kormányt is megfenyegette, hogy ha Párizs nem teljesíti anyagi jellegű követeléseit, akkor államtitkokat fed fel. Ez azért is volt érzékeny téma, mivel volt olyan irat, amely a szigetország megtámadását vetítette előre.

D’Eon ugyan kényszerűségből volt kénytelen nőként élni, de kortársai elfogadták, s csak halálakor, egy orvosi vizsgálat során derült ki a turpisság. Állítólag ez akkora megbotránkoztatást keltett, hogy háziasszonya „órákig nem tért magához a sokkból”. A francia kém hatását jelzi, hogy a pszichiátriában ezután egy jó darabig eonizmusként jelölték azt a jelenséget, amikor egy férfi nőnek öltözik és nőként viselkedik.

mult-kor.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook