Berlinale - A Balkán "vicces" arca is megmutatkozik a fesztiválon

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

szerb meleg filmmeleg balkán

Nemcsak Angelina Jolie szemén keresztül látható a Balkán a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon: egy másik film, a Parada című fekete komédia a belgrádi meleg felvonulás történetével mutatja be humort sem nélkülözve a térséget terhelő nehézkes emberi kapcsolatokat.

Srdjan Dragojevic fekete komédiája nagy sikert aratott a Berlinalén, ahol a Balkán eddig leginkább Angelina Jolie boszniai háborús filmje, A vér és méz földjén című alkotás révén jutott nagy szerephez.

"Halál a melegekre" - olvasható egy belgrádi graffitin. A szerb fővárosban nem látják szívesen a meleg büszkeség alkalmából tartott felvonulásokat: vagy betiltják, vagy utcai zavargásokba torkollik, mint ahogy az 2010-ben is volt - emlékeztettek a film kapcsán az alkotók.

Srdjan Dragojevic filmje egy évvel a 2010-es események előtt játszódik. A filmben meleg aktivisták egy csoportja felbérel egy Limun nevű bűnözőt, egy igazi macsót - Nikola Kojo alakításában-, hogy gondoskodjon az általuk szervezett felvonulásról. A korrupt rendőrségre ugyanis nem számíthatnak, huligánok pedig azt tervezik, hogy megtámadják a felvonulás résztvevőit. A szervezőkre már az előkészületek során rárontottak.

Limun azonban nem talál senkit a szerb fővárosban, aki vállalná a munkát, senki sem akarja megvédeni a meleg közösség tagjait. A maffiózó ezért a meleg Radmilóval átszeli a volt Jugoszláviát, hogy saját magához hasonló kétes alakokat nyerjen meg a feladatnak. Gengszter cimboráit még a balkáni háború alatt ismerte meg, amikor tagja volt egy félkatonai szerb egységnek.

A Parada egybehangzó vélemények szerint sok vicces elemet felvonultat a gengszterek és a melegek közötti kulturális szembenállásból fakadóan: mindkét csoport klisékkel címkézi a másikat. A filmben mindössze egy melegek közötti csókjelenet látható, ez volt a sok kompromisszum közül az egyik, amelyet a rendező meghozott azért, hogy a tolerancia mellett hitet tevő filmje a lehető legszélesebb közönséget vonzza - jegyezték meg a kritikusok a Berlinalén.

Szerbiában bevált a recept, a Parada kasszasikernek bizonyult. Az, hogy hozott-e változást a film a fejekben, majd nyáron derül ki, akkor akarják tartani a következő meleg felvonulást.

Pietsch Judit, az MTI különtudósítója jelenti

 

színes, szerb-német-magyar-szlovén-horvát vígjáték, 125 perc, 2011

rendező: Srđan Dragojević
forgatókönyvíró: Srđan Dragojević
zeneszerző: Igor Perović
operatőr: Dušan Joksimović
producer: Vladimir Anastasov, Igor Nola, Biljana Prvanovic, Eva Rohrman
vágó: Petar Marković

szereplő(k): 
Nikola Kojo (Limun)
Miloš Samolov (Radmilo)
Hristina Popović (Biserka)
Goran Jevtić (Mirko)
Goran Navojec (Roko)
Dejan Ačimović (Halil)
Toni Mihajlovski (Azem)
Nataša Marković (Lenka)

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook