Andersennel ünnepelnének a dán melegek

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

dán lmbt fesztivál dánia

Komoly indulatokat váltott ki a nagy mesemondó szülővárosában megrendezendő ünnepségsorozat ötlete, amelynek keretét a dán leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség (LMBT) által szervezett fesztivál adná.

Az egy héten át tartó, a dán LMBT közösséghez köthető rendezvénysorozat ötletgazdája Trine Bramsen parlamenti képviselő volt. A honanya szerint az eseménnyel még több látogatók tudnának a Funen szigetén levő Odense városába, Hans Christian Andersen szülőhelyére hozni.

„Nagyon sok az üres fecsegés Andersen szexualitásáról, szerintem ezt ki kell használnunk” – mondta el a képviselőnő, aki az eseménnyel egyúttal a melegházasságra kívánja ráirányítani a figyelmet. „Lenne egy olyan hét, amikor a világ összes tájáról érkeznének melegek Funenra” – tette hozzá.

Andersen, bár elismerésre és hírnévre tett szert, magánéletében zaklatott, boldogtalan maradt, viszonzatlan szerelmével több nőt és férfit is kitüntetett. Irodalomtörténészek A kis hableány szomorú végére emlékeztetnek, amely szerintük egyértelmű utalás Andersen keserű magánéletére; az eredeti változat végül nem került be az 1989-es Disney-adaptációba.

A nagy mesemondó 1847-ben keltezett levelében félreértetetlen szavakkal adja a weimari herceg tudtára, hogy nem közömbös számára, de egy évtizeddel korábban például úgy ír barátjának, mintha az „egy gyönyörű calabriai lány” lenne. A dán LMBT-közösség vezetője, Vivi Jelstrup amondó: Andersen inkább biszexuális volt, semmint meleg.

Forrás: mult-kor.hu

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook