Homoszexualitás és múzeum

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

queer múzeumhomoszexualitás

Új kihívással szembesülnek a brit múzeumok A brit egyenlőségi törvény értelmében a központi költségvetés által fenntartott múzeumok kötelesek lesznek kiállításaikban megjeleníteni az LMBT-közösségeket is.

A közelmúltban nagy port kavart fel, amikor a San Franciscó-i Contemporary Jewish Museumban egy leszbikus párt kitessékeltek a kiállításról, mert kézen fogva nézelődtek. Ez a korlátozás természetesen nem a múzeum lépése volt, hanem az egyik biztonsági őr magánakciója. A kirekesztő magatartást tanúsító alkalmazottat azóta elbocsátották, a múzeum elnézést kért, ebből a szempontból pontot is tehetünk a történet végére. A kérdésről azonban mégis érdemes beszélni, főleg azért, mert a Museum Journal nemrég megjelent írása egészen más szempontok alapján közelíti meg a témát: Hogyan mutathatják be jobban a meleg közösségeket a brit múzeumok?

Törvénymódosítás és Múzeumi Szövetség

A téma felvetése aktuális: a brit egyenlőségi törvény egyik nemrég módosított paragrafusa értelmében a központi költségvetés által fenntartott múzeumok kötelesek lesznek kiállításaikban megjeleníteni a leszbikus, meleg, biszexuális és transzszexuális közösségeket is.

Ez a módosítás a Brit Múzeumi Szövetség Brightonban, októberben rendezendő konferenciájának alapja: a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy megtudják, a 2011 áprilisában életbe lépett módosítás (149. paragrafus) mit jelent, mit jelenthet intézményeik számára.

A törvénymódosítás szerint védelemre szorulnak az alábbi fogalmak: a szex, a szexuális orientáció, a nemi identitásváltás. A törvény külön súlyt helyez a közhivatalok felelősségére a tekintetben, hogy állást foglaljanak és cselekedjenek az előítéletekkel szemben, és minél inkább elősegítsék a megértést. Arra is kötelezi a különböző hatóságokat, tegyenek lépéseket azért, hogy a különböző nemi orientációjú csoportok és személyek szükségletei és igényei minél könnyebben teljesülhessenek, s hogy e csoportok a közéletben is szerepet kaphassanak.

Múzeumi tapasztalatok

A központi költségvetésből finanszírozott múzeumokat a múltban gyakran vádolták azzal, hogy inkább elzárkóznak, mintsem felhasználnák a meleg tematikát.

A Richard Sandell (a Leicester Egyetem muzeológiai tanszékének vezetője) által elnökölt szekcióban a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy megtapasztalják, hogyan lehet hatékonyabban gyűjteni, kontextusba helyezni és interpretálni a meleg közösségek mindennapi életének tárgyi és szóbeli lenyomatát.

A szekcióülésen megvizsgálják majd, hogyan használta fel a Birmingham Múzeum és Galéria a gyűjteményeiben fellelhető meleg narratívákat a nemrég zárult Múzeumi melegítő (Queering the Museum) című kiállításban. A múzeum ugyanis újraértelmezte állandó kiállításának néhány darabját, így például Jacob Epstein egyik, Lucifert ábrázoló szobrát, melynek teste férfi, feje női, ezzel is utalva a melegek kettős identitására. (Fenti képünkön)

A képzőművész Matt Smith kurátor, aki előadást tart az ülésen a következőket mondja: − A szekcióülésen a törvénymódosítással járó új kihívásokat szeretnénk megvitatni, amelyek a múzeumok sokszínűségének további, új irányokat is nyitó növelését eredményezhetik. Remélem, a vita során a részt vevő kollégák mind lehetőséget kapnak, hogy elmondhassák aggályaikat azzal kapcsolatban, hogyan lehet múzeumuk falain belül a szexualitás témáját körbejárni, és segíteni az esetleges tanácsadásban. (Fotó: The Ladies of Llangollen by Matt Smith, 2010)

A konferencia szekcióülésére, melynek címe: „Nincs hová bújni; hogyan hat az Egyenlőségi Törvény a meleg és leszbikus közösségek múzeumi megjelenítésére”, október 4-én kerül sor.

A konferencia résztvevői ezen a héten jelentkezhetnek a szekcióülésre, és így előzetes betekintést nyerhetnek a jövőbeni kihívásokkal, kérdésekkel és válaszokkal.

LMBT  múzeumok

Ha a múzeum és nemi identitás téma múzeumi vetületeit feszegetjük, idén mindenképp az a legfontosabb hír, hogy januárban megnyílt az Egyesült Államok első meleg múzeuma. Az intézmény a Meleg Leszbikus Biszexuális Transzgender Történeti Múzeum (GLBT) nevet visel – számolt be az Origo. - A múzeum a város Castro kerületében nyílt meg egy korábban üresen álló, 150 négyzetméteres utcafronti üzlethelyiségben, ahol adományokból és önkéntesek közreműködésével teremtik meg a működés feltételeit. Az intézmény két kiállítással várja a látogatókat, az egyik a meleg szubkultúra történetét mutatja be, a másik pedig a GLBT Történelmi Társaság gyűjteményéből sorakoztat fel tárgyakat.

A San Franciscó-i a múzeum mellett még egyről tudunk, amely kifejezetten a meleg szubkultúrát reprezentálja. Ez a berlini Schwules Museum, amely 1985-ben, egy előző évi sikeres meleg témájú kiállítás hatására nyílt meg ugyancsak civil szervezetek adományaiból. - A berlini múzeumban szintén látható egy állandó kiállítás a meleg szubkultúra történetéről, a homoszexualitás szociális és jogi hátterének változásait is bemutatva. Ezen kívül a múzeum minden évben más-más témáról rendez időszaki kiállítást, amelyek szűkebb történelmi korokra vetítve mutatják be a melegek helyzetét vagy egy-egy kiemelkedő meleg művésznek állítanak emléket – írta az Origo. - A múzeum gyűjteményében meleg művészekhez köthető filmalkotások, fotókollekciók, videómunkák, képzőművészeti művek találhatók, a könyvtárban pedig 10 ezer, a homoszexualitás témájához kapcsolódó könyvet és folyóiratot őriznek.

Forrás: magyarmuzeumok.hu
Gönczi Ambrus fordítása
Fotók: Flickr.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook