Eldőlt a "szócsata", bemutatják a meleg karaktert felvonultató operát

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

színház opera

A botrányokat követően végül mégis bemutatják Nagy-Britanniában azt az operát, amely körül egy sokak által pejoratívnak ítélt szó miatt bontakozott ki parázs vita.

A darabban meleg karakter is szerepel, aki a szalonképesebbnek ítélt gay (meleg) szó helyett a queer (furcsa, más értelmezések szerint buzi) kifejezéssel jellemzi magát. Lee Hall, a Billy Elliot című alkotás mögött álló író azonban a parázs vita nyomán beleegyezett, hogy megváltoztatja a szóhasználatot az opera egyik sorában - írta meg a BBC brit közszolgálati adó (www.bbc.co.uk).

A produkcióban egy iskola 300 diákja is próbált, az intézmény azonban lemondta szereplésüket. Ezek után felmerült annak lehetősége, hogy kútba esik az opera, az előadás törlésének hírére sokan homofóbiával vádolták az iskolát. Végül Hall beleegyezett, hogy változtat a szövegen, az iskola pedig állítja, most már megfelelő a szóhasználat, így visszatérhetnek a diákok a produkcióba.

"Egyetértettem a változtatásokkal, számomra a két szó egymás szinonimája. Már egy hónappal ezelőtt is megtettem volna, ha kérik" - mondta Lee Hall.

Az általános iskola örömét fejezte ki, hogy a szerző átvezette az általuk kért változtatást, de hozzátette, soha nem voltak aggodalmaik amiatt, hogy meleg karaktert írtak az operába.

Hall a hátrányos megkülönböztetés elleni győzelemnek nevezte, hogy végül mégis sikerül színre vinni a darabot. "A józan ész diadala. Nem hallgattathatjuk el a melegeket vagy bármelyik kisebbséget. A közös cselekvés valódi győzelme ez" - mondta a szerző.

A Beached című opera bemutatóját július közepén tartják Anglia észak-keleti részén, Bridlingtonban.

MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook