Könyvajánló : Alan Hollinghurst - A szépség vonala

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

a szépség vonalameleg könyv

Az utóbbi évek egyik legzajosabban üdvözölt könyve, A szépség vonala nagy ívű, Thatcher Londonját életre keltő regény a felső tízezerről, a szexről és a pénzről. Nick Guest, a frissen végzett oxfordi diák beköltözik barátja, Toby Fedden családjához. A politikai és pénzügyekben járatlan Nick hirtelen Fedden képviselő kicsapongó világában találja magát, és belekezd élete első homoszexuális kalandjába is.

Nick maga a megtestesült camp: fáradhatatlanul űzi a szépséget, de közben ironikusan szemléli nemcsak a világot, de önmagát is. Ahogyan Susan Sontag írja: „A camp a világ következetesen esztétikai érzékelése. Ebben testesül meg a stílus diadala a tartalom fölött, az esztétikáé a morál fölött, az iróniáé a tragédia fölött.” Ettől kap felejthetetlen, keserédes színezetet a nyolcvanas évek brit arisztokráciájának és politikai életének leírása, valamint a finom lélektani érzékenységgel bemutatott homoszexuális szubkultúra, mely azokban az években kényszerült először szembenézni az AIDS fenyegetésével. A regény négy éven át követi a magas körökbe fokozatosan beilleszkedő, ám egy kicsit mindig kilógó Nick sorsát, a szerelem és a csillogás ámult felfedezésétől világa összeomlásáig.

a szépség vonalaA szépség vonala igazi kultuszkönyv, a kortárs brit irodalom megkerülhetetlen alkotása.

„A viselkedések varázslatos komédiája. Hollinghurst ébersége a legkisebb társadalmi és hangnembeli változásokat illetően sem lankad soha, szövege bővelkedik felülmúlhatatlanul humoros jelenetekben… kiváló regény.” (The New York Times Book Review)

„Máig ez Hollinghurst leggyengédebb és legerőteljesebb regénye, a 80-as évek burjánzó és kísérteties elégiája.” (Entertainment Weekly)

„A Thatcher-korszakról szóló saga kíméletlen, de jól értesült szatíra. Alan Hollinghurst arról ír, amit belülről ismer, csakúgy, mint Proust. Soha nem gúnyolódik vagy parodizál, csak finoman megfigyel. A legjobb mai próza.” (Edmund White)

„Mr. Hollinghurst ragyogó regényírói tehetsége olyan éles és átlátszó, mint az üveg… Nem hiszem, hogy felül lehetne múlni A szépség vonalát.” (The New York Observer)

„Sohasem elég Hollinghurst mondataiból… Ha valaki értékeli a stílust, az intelligenciát és a társadalmi szatírát, kihagyhatatlan ez az elegáns és szenvedélyes regény.” (The Washington Post)

„Hollinghurst prózája hiteles teljesítmény – pazar, lebegő, tekervényesen óvatos… A szépség vonala finom benyomások és fontos, remek mondatok százaival van tele.” (The New Republic)

„Mámorító olvasmány… a könyv minden mondata olyan tökéletesen és igazan csendül, mint egy Schubert-szonáta.” (The Hartford Courant)

2004-ben a legjobb könyvek közé választotta:

Entertainment Weekly, The Washington Post, San Francisco Chronicle, Newsday, The Seattle Times, Salon.com, The Boston Globe, The New York Sun, The Miami Herald, The Dallas Morning News, San Jose Mercury News, Publishers Weekly

Díjai és kitüntetései

1989, Somerset Maugham Award: The Swimming-Pool Library

1994, Booker Prize for Fiction (jelölés) The Folding Star

1994, James Tait Black Memorial Prize (fikció kategória): The Folding Star

2004, Man Booker Prize for Fiction: A szépség vonala

2004, Whitbread Novel Award (jelölés): A szépség vonala

2005, British Book Awards Author of the Year (jelölés)

Megjelenés: 2011
488 oldal
Kötés: keménytáblás cérnafűzött
Szerkesztette: Nádor Zsófia
ISBN 978-963-244-250-1

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook