Alessandro Baricco

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

alessandro bariccoBaricco

1958. január 25-én született Torinóban.  A filozófia szakvizsga letétele után számos esszét publikált a zene és a modern kor kapcsolatáról. Később számos novellája és regénye jelent meg, és számos színházi darabot, filmet írt és rendezett.  Harmincegy évesen jelent meg első regénye (Harag várak).  Műveit egy francia és három olasz díjjal jutalmazták, köztük a legrangosabb, a Viareggio-díjjal.

 

 

I. Magyarul megjelent művei

  • Selyem, Helikon, 1997 (Seta, 1996)
  • Tengeróceán, Helikon, 1999 (Oceano mare, 1993)
  • Novecento, Helikon, 2003 (Novecento, 1994)
  • Vértelenül, Helikon, 2003 (Senza sangue, 2002)
  • Harag-várak, Helikon, 2004 (Castelli di rabbia, 1991)
  • City, Helikon, 2006 (City, 1999)
  • Történet, Helikon, 2007 (Questa storia, 2005)

Történetei tulajdonképpen felnőtteknek írt mesék.  Nem mellőzi a filozófiai gondolatokat és a szexualitást.  Valamennyi könyvében (és filmjében) megjelenik a zene, mint motívum.  Meséi olyanok, mint a lehelet-vékony selyem, mintha a lét és nem-lét határán lebegnének.  Ezek a már-már nem létező, könnyed történetek, mégis igen súlyos, filozófiai mondanivalókat hordoznak.  Foglalkozik a gondolkodás, az emlékek töredezettségével és szubjektivitásával.  Foglalkozik a zene és a modern világ kapcsolatával, az életen át tartó küzdelemmel, a nyelv korlátozottságával, az ideák tragikus sorsával, a traumák elménkre gyakorolt hatásával.  Mindezt olyan képek alkalmazásával, amelyek megérintik mind az elmét, mind a szívet.  Használt képei gyakran abszurdak, de szerepük a történetben mindig indokolt.  Nagy hangsúlyt fordít az írás formai megjelenésére.  Olykor szavak, mondatok, írásjelek hiányoznak, de ezzel a hiánnyal a történet és a mondanivaló gazdagodik.

Történetei egyszerűnek tűnnek, de mégis igen komplexek.  A több síkon játszódó történetek külön állnak térben és időben, de mégis összetartoznak.  Olyan, mint egy kórus mű több szólama.  A különböző szólamok egyszerűek, de együtt egy igen mély és nehéz darabot alkotnak.

II. Saját filmek

-Huszonegyes lecke (Lecture 21, Lesson 21, Lezione Ventuno, 2008)

A Huszonegyes lecke Baricco egyetlen saját filmje.  Ez az alkotás, tulajdonképpen egy megfilmesített zenekritikai esszé. Mondrian Kilroy egyetemi professzorról szól, aki 141 órát szentel 141 túlértékelt/hamis mesterműre. A 21. óra Beethoven IX-ik szimfóniáról szól. A három síkon történő elbeszélés során, Baricco végig kíséri az embert érvek és ellenérvek erdején, amelyek a IX. szimfónia mellett, illetve ellen szólnak. Emellett szembesülünk az alkotó folyamat nehézségeivel, egy süket ember szörnyű magányával, az ihlet pillanatának szépségével, az ideális halál jégszerű tökéletességével.

III. Könyvadaptáció

-Az óceánjáró zongorista legendája (The Legend of 1900, La leggenda del pianista sull'oceano, 1998)

Az Oscar-díjas Giuseppe Tornatore (Cinema Paradiso) remekül sikerült filmje, melynek alapja a Novecento című monológ. Ezt a már-már abszurd történetet Danny Elfman légies zenéje kíséri, valamennyi jelenetét a jazz zene hatja át.  A Baricco/Torrnatore/Elfman hármas segítségével egy páratlan szépségű mű tárul a néző elé.  Egy film a sorsról, a szerelemről, de érinti a zene emberekre kifejtett hatását, illetve a zene ábrázoló/leíró funkcióját.  Ez a Golden Globe-bal jutalmazott alkotás zenéjével, képi világával és történetével tökéletesen ábrázolta Baricco elbeszéléseinek báját.

-Selyem

François Girard a Selyem című novellát dolgozta fel.  A film középszerű.  A rendezőnek nem sikerült átadni Baricco novellájának légies, áttetsző elbeszélésmódját.  A film hagyományos stilisztikai eszközökkel él, a szövegek átlagosak.   A magával ragadó könyv után a film óriási csalódás.

IV. Összegzés

Baricco összes műve szórakoztató és érthető.  Mély filozófiai mondanivalója nem megterhelő, de sokat tanít.  Válaszokat kapunk számos olyan kérdésre, amelyek egy tudatosan élő emberben gyakran felmerül.  Festői képei, és a már-már művészeti alkotás szintjére emelkedő stilisztikai formai világa magával ragadja, megérinti az embert.  Mindegyik könyv utazás egy tökéletesen megkomponált apró világba.  Ha valaki elolvassa könyveit, életre szóló élményben részesülhet.

Szerző: P.V. - pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook