A melegek ábrázolása a médiában

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

tvMédia

A mai világban a média nagymértékben befolyásolja azt, hogy miképpen gondolkodunk a világ dolgairól. A médiában alkalmazott pozitív és negatív mintázatok részben a tudatos, részben a tudatalatti énükre hatva kialakítják viszonyunkat a valóság egy adott szeletéhez. A kevésbé tudatosan élő emberekre nagyobb mértékben hatnak ezen eszközök.  Azok az emberek, akik képtelenek hátra lépni és kívülről szemlélni saját életüket, képtelenek észrevenni a személyüket alapvetően befolyásoló külső hatásokat, így nem képesek megfelelően védekezni ellenük.  Ezért fontos a médiában dolgozó, megjelenő emberek felelősségteljes viselkedése. Tisztában kell lenniük a média emberekre kifejtett hatásával. Sajnos sokan saját céljaik, érdekeik érvényesítésére alkalmazzák a média eszközeit.


A propaganda széleskörű elterjedése a XX. században kezdődött meg. Az önkényuralmi rendszereknek köszönhetően a propaganda olyan messzemenő fejlődésen ment keresztül, hogy emberek felett gyakorolt hatásának következtében az önrendelkezés csorbulásához vezetett.  A propaganda ilyesfajta alkalmazása nem halt ki a diktatúrákkal, hanem a mai modern demokráciákban is bevált eszköznek számít. Számos egyszerű eszköz segítségével döbbenetes hatás érhető el.  Szavak, szlogenek és érvek állandó ismétlése jól bevált módszer.  Az érvek egyszerűek, rövidek, érthetőek.  Olykor már a szöveg is felesleges.  Egy jól megválasztott kép vagy zene tudatalattinkra hatva erősebben befolyásolják viselkedésünket, mintha a tudatos énünkre hatnának.  A filmekben látott szereplők, illetve viselkedésük befolyásolják azt, hogy miképpen vélekedünk az adott karaktertípusról, és hogy hogyan érzünk irántuk. Tehát a melegek médiában történő ábrázolása alapvetően befolyásolja azt, hogy az emberek miképpen viszonyulnak hozzánk.

Célom, a teljesség igénye nélkül, a melegek ábrázolásának összegzése a médiában.  Pozitív ábrázolásnak tekinthető az, amikor a melegeket átlagos embernek mutatják be. A The Sarah Silverman Program két hagyományos ábrázolástól eltérő meleget látunk. Igazából mindkét szereplő a számítógépek világában él.  Ápolatlanok, nem ügyelnek öltözködésükre, nem esznek étteremékben, és egész nap gépeznek.  Ez a kép szöges ellentéte a mai világban elterjed meleg sztereotípiáknak.  Igazán szerethető figurák. Szeretik egymást és hűségesek egymáshoz.  Pozitív ábrázolásnak tekinthető az American Dadban megjelenő hírmondó pár, akik, az egyik epizódban, minden őrültséget megtesznek azért, hogy visszaszerezzék örökbefogadott gyermeküket.  A rész végső tanulsága az, hogy a melegek is képesek egy szeretetteljes, társadalmi normáknak megfelelő család kialakítására. A Született feleségekben megjelenő melegek szintén rokonszenvesek. Ezek a szereplők jobban közelítenek a sztereotípiákhoz, mind viselkedésben, mind kinézetben, de mégis a két pár összetartó és nyitott, és viselkedésükkel képesek elnyerni a közösség szeretetét.

Sajnos a negatív ábrázolási mód is megjelenik a médiában. Az emberekben nagyon mélyen gyökerezik egy valóságtól teljes mértékben elrugaszkodott kép a melegekről.  A sztereotípia szerint a melegek állandóan buliznak, kábítószert fogyasztanak, mindig másokkal folytatnak szexuális kapcsolatot, barátságtalanok, lenézőek, a család, mint intézmény ellen küzdenek, sőt egyesek képesek minket pedofilokkal azonosítani. Számos filmben, sorozatban, újságcikkben, politikai kampányban és rádióadásban így ábrázolnak minket. Mi lehet a céljuk? A nézettség/hallgatottság/támogatottság megszerzése. Elsősorban azokhoz szólnak, akik eleve így gondolkoznak. Az elhangzott vélemény egyezik a befogadó személy véleményével, a befogadó személy ezt mindenféleképpen pozitív élményként fogja elraktározni, amely hatására nem fog elkapcsolni/ellapozni/továbbállni. Szerintem gyakran a melegek eszközök az emberek megnyeréséhez.  Egy csinált ellenséggel maguk mellé képesek állítani az embereket.

Összegezve, nekem úgy tűnik, hogy elsődleges célunk a társadalomnak melegekről alkotott sztereotípiájának a lerombolása.  Ha ez egyszer sikerül, a politikának is meg kell változnia, mert üzeneteik süket fülekre találnak.  Ez miképpen lehetséges? Első lépés lehet szexuális hovatartozásunk felvállalása szűk környezetünkben. Az embereknek látniuk kell azt, hogy létezünk.  Észre kell venniük, hogy nem olyanok vagyunk, ahogy sokan szeretnék, hogy lássanak minket.  Fontos a tudatos viselkedés. Szükség van arra, hogy viselkedésünkkel módosítsuk azt, hogy miként vélekedek erről a kisebbségről.  Fontos tudni azt, hogy egy közösség részesei vagyunk és viselkedésünkkel meghatározzuk a teljes közösségről alkotott véleményt. Látniuk kell, hogy mi is átlagos emberek vagyunk.  Bulizunk, tanulunk, szórakozunk és előfordul az is, hogy egy átmulatott éjszaka után, egy idegen mellett ébredünk.

Szerző: P.V.

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook