A nyíltan meleg labdarúgó nevét viseli egy új csapat

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Sport

fociEgy focicsapatot Justin Fashanu-ról neveztek el. Ő volt az első férfi futballista, aki nyilvánosan is vállalta saját homoszexualitását.


A Nottingham Forest és a Norwich egykori játékosa 37 éves volt 1998 májusában amikor felakasztotta magát egy londoni garázsban.

justin all starsA Justin Fashanu All-stars csapatát egy különleges ünnepély keretében mutatták be Brightonban. A csapatot az angol futballszövetség is támogatja. Létrehozásában fontos szerepe van a Justin Campaign nevű szervezetnek amely a nyíltan meleg játékosok elfogadását hivatott erősíteni a futball világában.

A rózsaszín fekete csapat szponzora DJ Norman Cook, közismertebb nevén Fatboy Slim.

 

'A hozzáállás megváltoztatása'

A csapat amely nyitott meleg és hetero focisták számára is, első mérkőzéseit egy meleg tornán játsza majd Yorkshire-ben. 

A Justin Campaign egyik aktivistája Jason Hall elmondta:-"Arra gondoltunk az lenne a leghatásosabb ha létrehoznánk egy futball csapatot, hogy a tettek vagyis a foci beszéljen. Reméljük megváltozik a hozzáállás a pályán lévő melegekkel szemben."

A futballszövetség képviselője is megszólalt:- "A szövetség próbál lépéseket tenni a homofób beszéd és tettek visszaszorításának érdekében. Helyi szinten sajnos, még mindig kapunk híreket homofób támadásokról, de ezeket az ügyeket mindig kivizsgáljuk és igyekszünk megfelelően büntetni és eltiltani emiatt akár játékosról akár szurkolóról van szó."

justin fashanuFashanu óta angol focista nem vállalta nyíltan másságát. A 80as évek elején ő volt az angol foci legfényesebb csillaga de karrierje egy térdsérülés miatt derékba tört miután 1 millió fontért megvette a Nottingham Forest.

Halálához az vezethetett, hogy az Egyesült Államokban azzal vádolták, megerőszakolt egy 17 éves fiút - a vádakat később ejtették. Búcsúlevelében azt írta, hogy nem tudja tovább elfogadni, hogy eleve bűnösnek tekintenek rá mindenütt a homoszexualitása miatt, és nem akar több szenvedést okozni a barátainak és a családjának.

Hiába tűnt úgy, Fashanu legyőzte a bőrszínével és homoszexualitásával kapcsolatos előítéleteket, mégis  a nyomás az állítólagos vádak miatt maga alá gyűrte őt.  

 

pinkvanilla.hu

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook