Meleg sportolók a nagyvilágban

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Sport

meleg világMindenféle felkapott híresztelkések ellenére nagyon sok leszbikus és meleg sportoló van és közülük jónéhányan nagyon jók is a sportágukban. Vajon mit tartogat számukra az élet?

Mely sportágakban vannak nyíltan meleg versenyzők?

Elég sok oka van annak, hogy egyéni sportágakban jóval könnyebb találni nyíltan melegeket. Leszbikus sportolónő is nyilvánvalóan több látható mint meleg férfi. Ennek egyértelmű oka, hogy valószínűleg a sportolónők kevésbé homofóbok mint a férfiak ebből kifolyólag kevesebb atrocitás éri a nőket ha nyíltan vállalják homoszexualitásukat.
Vannak sportágak melyek női szakágáról legendás pletykák keringenek, hogy "tele van leszbikusokkal". Ez persze tényeken és személyes tapasztalatokon alapszik és remélhetőleg hosszú távon láthatóbbá teszi a világ számára ezeket az embereket akiket gyakran szörnyeknek képzelnek mások.

Első benyomások

Az első dolog amivel egy öltözőben szembesülsz az a tény, hogy az egész környezet végtelenül homofób. Főként kötekedéssel, csipkelődéssel kell szembenézniük a meleg sportolóknak és ettől sokan olyan bizonytalanuol érzik magukat mintha egy oroszlánokkal teli ketrecbe kellene belépniük.
A hetero férfiak számára az öltöző egy olyan biztos pont ahol meztelenül mutatkozhatnak egymás előtt. Nem szeretnének arra gondolni, hogy más férfiak nem azért vetkőznek le férfiak előtt, hogy zuhanyozzanak vagy átöltözzenek. Ettől az öltöző egy nagyon macsó környezetté válik ahol a meleg vicceket általában sértegetésre használják.

Sok női sportág van amiről azt terjesztik sok a leszbikus versenyző. Ez különösen igaz a golfra és a teniszre ahol a hosszú szezon és a folyamatos hotelról hotelre utazások miatt tudnak ilyen pletykák szárnyra kapni. Természetesen mindkét sportágban vannak vezető játékosok akik nem titkolják szexualitásukat de ez nagy valószínűséggel nem fordul elő nagyobb arányban mint a társadalom bármely rétegében.

Néhány példa meleg élsportolókra

Egyre növekvő számban vállalják sportolók nyíltan szexuális beállítottságukat. Lehetetlen teljes és naprakész listát készíteni a nyíltan meleg, leszbikus vagy biszexuális sportolókról mindenféle sportágból, íme néhányan a teljesség igénye nélkül.

Greg Louganis - Vitathatatlanul minden idők legnagyobb műugrója. Három olimpián vett részt 1976 és 1988 között, négy aranyérmet és egy ezüstöt szerzett.

Martina Navratilova - Minden idők legnagyobb teniszezőnője. Több címet nyert mint bárki más. Cseh származású Amerikában élő sportolónő aki nyíltan beszél szexualitásáról és ezzel nagyon sokak számára példakép.

Ian Roberts - Ausztrál rögbi játékos aki 1994-ben coming outolt a rögbi kemény világában. Nagy ausztrál példakép. 2000-ben vonult vissza a profi sporttól.

Billy Bean - Nemrég visszavonult baseball játékos. Az első élvonalbeli játékos Amerikában aki előbújása idején még aktív volt.

Sue Wicks - Női kosárlabdázó. A New York Liberty játékosa a női NBA-ben.

Déric Peterson - Az egyik leggyorsabb futó 800 méter fölött. Az amerikai fedettpályás bajnokságot is megnyerte 2001-ben. Félt, hogy coming out-ja miatt elveszti szponzorát, de a német Adidas kiállt mellette. Az egyetlen nyíltan meleg vagy biszexuális afro-amerikai profi sportoló az államokban.

Alyson Annan - Ausztrál női hoki játékos. 200 válogatott mérkőzést szerepelt és 150 gólt szerzett ezeken a találkozókon.

Amelie Mauresmo - Volt világelső francia profi teniszezőnő. 2006-ban két Grand Slam tornát is megnyert. 1999-ben 19 évesen comig out-olt a nemzetközi sajtóban.

Olimpia a legnagyobb sportesemény

2004-ben Athénban 11 másságát nyíltan vállaló sportoló vett részt az olimpiai játékokon.
Robert Dover - amerikai műlovagló; Guenter Seidel - szintén az amerikai műlovagló csapat tagja; Carl Hester - brit díjlovagló csapatban; Blyth Tait új-zélandi lovas; Rob Newton - brit gátfutó; Amelie Mauresmo, Conchita Martinez és Martina Navratilova teniszezőnők; Johan Kenkhuis német úszó; Judith Arndt német kerékpározónő és Imke Duplitzer német vívónő.

Sydney-ben 2000-ben heten voltak.
Mia Hundwin norvég és Camilla Andersen dán kézilabdázók, Robert Dover - amerikai műlovagló; Lisa-Marie Vizaniari - ausztrál diszkoszvetőnő; Conchita Martinez spanyol és Amelie Mauresmo francia teniszezőnők valamint David Pichler amerikai műugró.

Reméljük hamarosan beszámolhatunk arról is az idei kvalifikációk lezárása után, hogy Pekingben kik lesznek azok akik az LMBT kisebbség tagjai és ezt nyíltan vállalják is.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook