Meleg sportolók a Londoni Olimpián

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Sport

meleg olimpikonok olimpia

Rendkívül látványos, pörgős, humoros műsor vezette fel a sportolók bevonulását a londoni olimpia múlt pénteki ünnepélyes megnyitóján. 15000 sportoló küzd a 302 díjátadó ceremónián átvehető érmekért Londonban. Közülük mindössze 22-en nyíltan melegek vagy leszbikusok.

"Miért kihívás még mindig az olimpiát szervezők számára a homofóbia, bifóbia és transzfóbia?" - tette fel a kérdést Peter Tatchell brit melegjogi aktivista. -"Szörnyű, hogy közel 150 országban az LMBT atlétáknak titokban kell tartani szexualitásukat annak érdekében, hogy versenyezhessenek."

Mindezek ellenére van jó néhány sportoló aki nyíltan tagja a közösségnek és ők valamennyien nem csupán a saját nemzetüket de az LMB csapatot is képviselik az elkövetkező napokban.

A Pekingi Olimpia óta sok sportolói coming outnak voltunk tanúi ami színesíti a sport világát. De hiába nyílik az ajtó a folyamat nagyon lassú és még mindig nagyon hiányoznak az LMBT sportolók a sport és az olimpia világából.

Sydney-ben 2000-ben 7 másságát nyíltan vállaló sportoló vett részt az olimpiai játékokon.

Mia Hundwin norvég és Camilla Andersen dán kézilabdázók, Robert Dover - amerikai műlovagló; Lisa-Marie Vizaniari - ausztrál diszkoszvetőnő; Conchita Martinez spanyol és Amelie Mauresmo francia teniszezőnők valamint David Pichler amerikai műugró.

2004-ben Athénban 11 másságát nyíltan vállaló sportoló vett részt az olimpiai játékokon.

Robert Dover - amerikai műlovagló; Guenter Seidel - szintén az amerikai műlovagló csapat tagja; Carl Hester - brit díjlovagló csapatban; Blyth Tait új-zélandi lovas; Rob Newton - brit gátfutó; Amelie Mauresmo, Conchita Martinez és Martina Navratilova teniszezőnők; Johan Kenkhuis német úszó; Judith Arndt német kerékpározónő és Imke Duplitzer német vívónő.

2008-ban Pekingben szintén 11 volt a bűvös szám.

Lauren Lappin - amerikai softball játékos, Victoria "Vickan" Svensson - a svéd női futballcsapat kapitánya, Rennae Stubbs ausztrál teniszezőnő, Linda Bresonik - német futballista, Victoria (Vicky) Galindo amerikai softball játékos, Matthew Mitcham - ausztrál műugró, Judith Arndt - német országúti kerékpáros, Imke Duplitzer - német vívónő, Gro Hammerseng és Katja Nyberg - norvég kézilabdázónők, Natasha Kai - amerikai futballcsapat.

Mindig sokan vannak még akikről mindenki tudni véli, hogy leszbikusok illetve melegek de amennyiben nem találunk erről coming out storyt online nem írhatjuk fel őket a listánkra.

Most több sportoló van aki bizonyíthatóan coming outolt már 22 nyíltan meleg illetve leszbikus olimpikon van a mezőnyben valamint két edző és még két paralimpikon is. Mutathat ugyan ez némi előrelépést de a szám még mindig nagyon alacsony.

Marilyn Agliotti (33 éves) - Hollandia, gyeplabda

Pekingben aranyérmes volt a holland női gyeplabda válogatott tagjaként. Azt nyilatkozta sokat kell még tenni a leszbikus játékok elfogadottságáért. "Véleményem szerint a gyeplabda világa remekül elvan a leszbikus játékosokkal amíg háttérben maradnak. Mindenkit arra bátorítanék legyen a saját hőse. Legyetek büszkék magatokra és a tetteitekre!"

Maartje Paumen (27) - Hollandia, gyeplabda

A holland női gyeplabda csapat kapitánya igazi legenda a sportvilágban. Nyíltan és büszkén él, de nem erről ismerik hanem a teljesítménye miatt emelkedik ki a mezőnyből. Olimpiai, világ- és Európa-bajnok.

Judith Arndt (35 éves) - Németország, országúti kerékpáros

1976. július 23-án született és már 1996-ban húszévesen olimpiai bronzérmes lett. Később a világ egyik legnagyobb klasszisává nőtte ki magát sportágában. 2004-ben világbajnok lett az athéni olimpiai ezüstérem megszerzése után két héttel. Háromszoros világbajnok.

Ina-Yoko Teutenberg – Németország, kerékpáros

Seimone Augustus (28 éves) - Amerikai Egyesült Államok, kosárlabdázó

Idén coming outolt eljegyzése után a WNBA bajnok aki a Minnesota Lynx játékosa.

Nathalie Cook (37 éves) - Ausztrália, strandröplabda

Atlantában 1996-ban bronzérmes volt, Sydneyben 2000-ben aranyérmes. 2004-ben Athénban és 2008-ban Pekingben nem nyert érmet de részt vett mindkét olimpián. 2008-ban 5. helyen végzett. Párja a szintén strandröplabdázó Sarah Maxwell.

Carlien Dirkse van den Heuvel (25 éves) - Hollandia, gyeplabda

Imke Duplitzer (37 éves) - Németország, pátbajtőröző

Európa bajnok. Athénban (csapatban) második helyezett volt. Pekingben a legjobb nyolc között búcsúztatta Mincza-Nébald Ildikó.

Edward Gal (42 éves) - Hollandia, díjlovagló

Háromszoros világbajnok. Partnere Hans Peter Minderhoud aki csapattársa is. Többször is nyilatkozott a holland médiában melegségéről és a kapcsolatukról.

Carl Hester (45 éves): - Nagy-Britannia, díjlovagló

Jessica Harrison (35 éves) - Franciaország, triatlon

Édesapja is triatlonos volt az ő nyomában 11 évesen kezdte a versenyzést. 15 évesen még brit színekben indult a junior világbajnokságon aztán francia állampolgárságot kért mivel ott él.  Carole Péon élettársa.

Carole Péon (33 éves) - Franciaország, triatlon

Európa bajnok

Alexandra Lacrabere (25 éves) - Franciaország, kézilabdázó

Mezőnyjátékos - jobbátlövő, mezszáma: 64, klubcsapata: Arvor 29. 2008-ban Pekingben a francia csapat tagjaként 5. helyezést ért el. 2011-ben világbajnoki ezüstérmes.

Mayssa Pessoa (27) - Brazília, kézilabdázónő

Párizsban légióskodó kapus

Rikke Skov (32)– Dánia, kézilabdázónő

A 2004-ben Athénban olimpiai aranyérmes dán csapat tagja volt.

Megan Rapinoe (27) – Amerikai Egyesült Államok, futballista

A Seattle Sounders középpályása a válogatottban remekelhet most. Kiemelt szerződése van a Nike-val. Nemrég gondolt egyet, és kiállt a nagy nyilvánosság elé. Három éve van barátnője, aki szintén futballista. Ő az első amerikai női játékos, aki felfedte másságát.

„Szerintem az emberek csak tiszteletben akarták tartani a dolgot, ezért az én feladatom kimondani: meleg vagyok. Jegyezzék fel: meleg vagyok” – mondta a válogatott sztárja az Out magazinnak. Rapinoe három éve van együtt az ugyancsak futballista Sarah Walshsal, aki az ausztrál Sydney FC játékosa. A családja előtt sem titkolózik, múlt karácsonykor már be is mutatta őt nekik.

Jessica Landström (28 éves) - Svédország, futballista

A svéd csatár 2008-ban bújt elő a svéd QX futballmagazinban, azon egyszer ok miatt, mert el szerette volna ismertetni kapcsolatát Sara Damber-rel akivel 2010-ben össze is házasodtak.

Lisa Dahlkvist (25 éves) - Svédország, futballista

Édesapja is futballista volt, Lisa 2008-ban bújt elő 2011-ben játszott a női világbajnokságon is a svéd válogatottban.

Hedvig Lindahl (29) - Svédország, futballista

A svéd kapus a világbajnoki ezüstérmes svéd csapat tagja volt.

Matthew Mitcham (24) - Ausztrália, műugró

Pekingben aranyérmet nyert és azóta elég elfoglalt. Több más versenyt is megnyert és a 2014-es Gay Games nagykövete. Fantasztikus reklámszerződései vannak az ausztrál telekommunikációs Telstra nevű céggel és az úszófelszereléseket áruló Funky Trunks-al. Most már bölcsebben és tapasztaltabban száll versenybe az aranyért.

Lisa Raymond (39) – Amerikai Egyesült államok, teniszezőnő

Karrierje során hat páros és öt vegyes páros Grand Slam-tornát nyert, évekig együtt élt korábbi páros partnerével, Rennae Stubbsszal. A románcnak vége, és most már a teniszpályán is mással, Liezel Huberrel éri el sikereit. Sportágának köszönhetően ő az egyik legismertebb leszbikus sportoló, de nem érez késztetést arra, hogy a meleg jogok élharcosává váljon.

Karen Hultzer - Dél-Afrika, íjász

Karen most outolta magát miután már befejezte a versenyzést Londonban. "Íjász vagyok, középkorú és leszbikus. Én is nyúzott vagyok a reggeli első csésze kávém előtt. Ezen tények egyike sem határozza meg ki is vagyok, egyszerűen ezek hozzám tartoznak. Szerencsés vagyok, hogy a szexualitásom nem probléma és nem ér annyi diszkrimináció és erőszak mint a fekete leszbikusokat Dél-Afrikában. Várom a napot amikor ez már nem lesz kérdés és csak annyira lesz fontos mint a szemem színe vagy hogy mi a kedvenc sushim."

Pia Sundhage - Amerikai Egyesült Államok, női futballcsapat edző
Hope Powell - Nagy-Britannia, női futballcsapat edző
Greg Louganis Amerikai Egyesült Államok, műugrócsapat edző
Claire Harvey Nagy-Britannia, díjlovagló paralimpikon
Lee Pearson Nagy-Britannia, röplabdázó paralimpikon

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook