A sportminiszter üzenete a VIII. Gay Games francia résztvevőinek

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Sport

gay games köln gay games

Rama Yade, a francia sportügyi államtitkár, az Equipe France, a francia sportolócsapat támogatója be is tartja szóbeli ígéreteit és nagylelkű gesztusával lehetővé tette, hogy 400 francia atléta büszkén jelenhessen meg országa színeiben, Kölnben a Meleg Játékokon és hirdethesse az FSGL üzenetet: "a sporttal lépünk fel együtt a diszkrimináció ellen".

Íme Yade asszony az Equipe France tagjaihoz intézett üzenete:

Én is osztom a  Meleg Játékok szervezőinek, és összes résztvevőjének alapvető meggyőződését: azt, hogy a sport példamutató értéket képvisel, és megváltoztathatja azt, ahogyan mások minket látnak, és azt is, ahogyan mi magunkat látjuk. Legyen az egyéni vagy csoportos sportág, rekreációs vagy versenysport, a sport alapvető üzenete az kell, hogy legyen, hogy tiszteljük és fogadjuk el mind a másik embert, mind önmagunkat. A sport morális értéket képvisel, sokkal inkább, mint bármely más emberi tevékenység, mely a versenypályán mérettetik meg.

Ebből a szemszögből nézve, egy ilyen nagy horderejű esemény, mely mindenféle szexuális orientációjú sportolót szívesen lát, fontos szerepet játszik abban, hogy megmutassa, hogy a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzszexuálisok is nagyszerű sportolók, akik, a Meleg Játékokon sokkal szabadabban bontakoztathatják ki saját személyiségüket, mint a hagyományos értelemben vett sportvilágban.

De ezeknek a Meleg Játékoknak, természetesen, szimbolikus jelentősége van. Senki ne értsen félre: nem azért vannak, hogy az elszigeteltséget, a világból való kivonulást, elkülönülést hirdessék. A céljuk az, hogy nyilvánosan is megerősítsék az LMBT közösség létezését, láthatóságát és egy olyan kisebbségi csoport büszkését, melyet még mindig kirekesztés és diszkrimináció súlyt a világban. A sport a társadalom tükre is: törjük hát le azokat a sztereotípiákat, melyek eddig léteztek.

Nem a Meleg Játékokkal kezdődik, s nem is velük ér véget a homofóbia elleni harc: a játékok létezése egyszerűen egyfajta bizonyíték arra, hogy a diszkrimináció még mindig létezik. Ha már többé nem lesz szükség Meleg Játékokra, az azt fogja jelenteni, hogy a szexuális orientáción alapuló hátrányos megkülönböztetést sikerült eltörölni. Éppen ezért napjainkban a Meleg Játékok célja az, hogy megváltoztassa az emberek véleményét és támogassa azokat az embereket, akiknek napi szinten kell elszenvedniük az előítéletek következményeit.

Ez az, amiért ma büszke vagyok arra, hogy a Sportminiszter kifejezte elkötelezettségét arra vonatkozóan, hogy a Federation Sportive Gaie et Lesbienne szervezetnek nyújtott morális és pénzügyi segítség formájában lehetőséget biztosított a francia küldöttségnek, hogy kijuthasson a Kölni Játékokra.

Sok szerencsét Kölnben!

--Rama Yade, sport államtitkár

Egy hónapon belül megkezdődnek Kölnben a VIII. Meleg Játékok. A német külügyminiszter, Dr. Guido Westerwelle (FDP) nyitja meg hivatalosan a világ legnagyobb LMBT kulturális és sporteseményét  július 31.-én a Rhein Energie Stadium-ban. Dr. Westerwell vállalta magára a Kölni Meleg Játékok patrónusának szerepét. Több mint 70 országból, több mint 9000 sportoló, nők és férfiak regisztrálták már magukat a sport- és kulturális programokon való részvételre. Csak összehasonlításképpen: az év elején, körülbelül 2500 sportoló vett részt a Vancouver-i Téli Olimpiai Játékokon.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook