Biszexuális nem játszhat a meleg softball csapatban?

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Sport

meleg games softball

Három biszexuális férfi beperelte az amerikai nemzeti meleg atlétikai szövetséget, arra hivatkozva, hogy a szervezet a két évvel ezelőtt Seattle-ben megrendezett Gay Softball World Series világbajnokságon diszkriminatív módon lépett fel ellenük.


A három amerikai partvidékről származó férfi azt állítja, hogy az Észak-Amerikai Meleg Atlétikai Szövetség lényegében azt állította, hogy ők nem eléggé melegek ahhoz, hogy részt vegyenek a világversenyen.

Kedden Seattle-ben nyújtották be a keresetet a Kerületi Bírósághoz, mely azzal vádolja a szövetséget, hogy megsértették Washington állam törvényeit, mely tiltja a diszkrimináció alkalmazását. A Szövetség szervezi a minden évben megrendezésre kerülő Gay Softball World Series világbajnokságot is.

Beth Allen, a szövetség ügyvédje szerint úgy nyilatkozott, hogy a kereset megalapozatlan és a három felperest "semmilyen törvénybe ütköző diszkrimináció nem érte".

Mindenesetre, Allen kiemelte, hogy a szövetség egy magánszervezet és, mint ilyen, célkitűzéseiből kiindulva maga határozhatja meg, ki lehetnek tagjai.

A bíróságon nem valószínű, hogy az fog eldőlni, hogy nyilvános vagy zárt-e a szervezet, hiszen a felperesek úgy jellemezték a szövetséget, mint "nyilvános szerveződés", amely nyitott minden érdeklődő számára és a nyilvános softball pályákat használja.

A három felperes - Steven Apilado, LaRon Charles, és Jon Russ - a D2 nevű csapatban játszottak, s a csapat kvalifikálta magát a 2008-as Gay Softball World Series versenyre, melyet a szövetség szervezett.

A szövetség szabályzata kimondja, hogy a World Series versenyen részt vevő csapatoknak csupán maximum két heteroszexuális játékosa lehet. A kereset szerint, a D2 csapat ellenfél csapata vádolta meg őket azzal, hogy megsértették ezt a szabályt.

Mindhárom felperes egy 25 főből álló bizottság előtt jelent meg meghallgatáson, melyet egy konferenciateremben szerveztek, s ahol "személyes és támadó" kérdéseket tettek fel nekik szexuális vágyaikra és preferenciájukra vonatkozóan, hogy meghatározzák, hogy heteroszexuálisak vagy melegek," - állítja a kereset. "A szövetség szabályzatában nincs biszexuális vagy transznemű kategória," - érvelt a felperesek ügyvédje.

A vádak szerint, a meghallgatás során, egy ponton az egyik felperesnek ezt mondták: "Ez Melegek Világversenye, nem pedig a Biszexuálisok Világversenye."

A szövetség a három férfit "nem melegnek" minősítette, megfosztotta a D2 csapatot már megszerzett második helyezésétől és kezdeményezték, hogy a három férfit egy évre zárják ki a Világversenyen való részvételből, állítja a vád.

A három férfi egyenként 75.000 Dollárt követel az őket ért érzelmi megrázkódtatás kompenzációjaként. Ezen kívül arra törekednek, hogy érvényteleníttessék a szövetség azon alapelvét, mely részvételét csak szexuális orientációja alapján engedélyezi és el szeretnék érni, hogy a D2 csapat visszakaphassa jogosan megszerzett második helyezésének elismerését.

"Ez arról szól, hogy a közösségen belül is mindenkit egyenlőként kell kezelni...és nem szabad kellemetlen helyzetbe hozni senkit csak azért, mert nem eléggé meleg ahhoz, hogy játszhasson," -  mondta Melanie Rowen, a leszbikusok jogait képviselő National Center for Lesbian Rights ügyvédje, aki a három férfit képviseli.

A felperesek továbbá azt is kérik, hogy a bíróság helyezze hatályon kívül a szövetség ama szabályát, mely limitálja az egy csapaton belül a heteroszexuális játékosok számát.

Elméletileg, ez azt is eredményezhetné, hogy egy résztvevő csapat csak kizárólag heteroszexuális férfiakból fog állni, de "ilyen nem valószínű, hogy elő fog fordulni," - mondta Rowen.

Internetes oldala szerint, a szövetség 1977-ben alakult, és jelenleg több mint 680 csapat 37 ligában a tagja USA és Kanada szerte.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook