Nyolc uniós tagállam polgárai szerint egyneműek is házasodhassanak

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Tudomány

euAz EU-polgárok 44 százaléka engedélyezné az egyneműek házasságát. Ez az átlagos szám nagy szórást takar, a hollandoknál például 82 százalék vélekedik így, Magyarországon 18 százalék.

Az egyneműek házasságát jogszabály teszi lehetővé a világ több országában, így Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban, Kanadában és a Dél-Afrikai Köztársaságban. További mintegy 18 állam kínál valamilyen formában törvényes elismerést az azonos neműek együttélésének.

Az Eurobarometer legfrissebb felméréséből kiderül, hogy az EU-n belül a közvélemény leginkább Hollandiában liberális gondolkodású, itt a megkérdezettek 82 százaléka nem lát semmi kifogásolni valót abban, hogy azonos neműek törvényesen legyenek házasok. Csak ezután következik Svédország (71 százalék), Dánia (69 százalék) és Belgium (62 százalék). Luxemburg 58, Spanyolország 56, Németország és Csehország 52 százalékkal áll. A többi tagállamban az egyneműek házasságát támogatók aránya nem éri el az 50 százalékot. A leghevesebb ellenzők a napokon belül EU-tag Romániában élnek, itt a megkérdezetteknek csupán 11 százaléka válaszolt igennel a feltett kérdésre, a letteknél 12, a ciprusiaknál 14, a görögöknél és a bolgároknál 15, a magyaroknál 18 százalék.

Valamivel kevesebben támogatják az egynemű házaspárok által történő örökbefogadást. Az európai átlag 32 százalék, s az 50 százalékot csupán a holland és a svéd igen haladja meg. A magyar adat 13 százalék.

Forrás: EurActiv
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook