Sebészeti szempontból sikeresnek tekinthető az első pénisz-transzplantáció

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Tudomány

kínaA kínai sebészek által végrehajtott sebészeti beavatkozás sikeressége ellenére sem nevezhető problémamentesnek, ugyanis a kezelést követően fellépő pszichológiai jellegű panaszokra nem sikerült megoldást találni.


Dr. Weile Hu (Guangzhou General Hospital) és munkatársai egy 44 éves férfinál végezték el a transzplantációt, miután a férfi nemi szerve egy baleset során súlyosan károsodott. A tizenötórás mikrosebészeti beavatkozás során egy 22 éves, agyhalott fiú péniszét varrták fel a sérült szerv helyére, azonban két héttel a műtétet követően el is távolították onnan a beteg kérésére.

A műtét végrehajtását a balesetet szenvedett férfi feleségével egyetértésben kérvényezte. A férfinak már több mint nyolc hónapja folyamatos problémát jelentett a vizeletürítés, és a károsodás súlyosságából fakadóan a nemi élet is lehetetlenné vált számára. Az operációt követően semmilyen jel nem utalt arra, hogy az immunrendszer idegen testrészre adott reakciója miatt esetleg komplikációk lépnének fel, tíz nap elteltével pedig már a vizeletürítés sem jelentett gondot a beteg számára. A szerv vérellátása szintén megfelelő volt, ennek ellenére a páciens végül mégis az új szerv eltávolítása mellett döntött, részben a felesége, részben pedig a saját ellenérzései hatására - olvasható a Reuters Health weboldalán.

"A beavatkozás a szerv később történt eltávolítása ellenére sebészeti szempontból sikeresnek mondható. Hatékonyan alkalmazható terápiás eljárásról azonban egyelőre nem beszélhetünk, hiszen nem tudjuk előre megmondani, hogy az operációt követően kinél lépnek majd fel a mostanihoz hasonló, pszichológiai jellegű problémák" - mondta Hu. "További problémát jelent, hogy bár az idegen pénisz "felvarrása" elvileg nem bonyolultabb, mint bármely más sebészeti beavatkozás, azonban az idegvégződéseknek idő kell, hogy újra megfelelően működhessenek, így korántsem biztos, hogy a páciens szexuális élete valóban helyreállítható egy ilyen beavatkozással" - tette hozzá Andrew George, a londoni Imperial College szervátültetésekkel foglalkozó kutatója.

A sérült hímivarszervek helyreállítására korábban nyulak esetében történtek próbálkozások, de nem szervátültetéssel, hanem , amely a kutatók reményei szerint megoldást nyújthatna azokban az esetekben is, amikor valakinek például daganat miatt távolították el a nemi szervét, vagy annak egy részét.

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook