A tinédzserek szabadabban kezelik a nemi identitást és szexuális orientációt

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Tudomány

Egy amerikai felmérés megmutatta, hogy a Z generáció tagjai már sokkal szabadabban és nyitottabban állnak a nemi identitáshoz és a szexuális beállítottsághoz, mint a korábbi generációk tagjai.

Z generáció

Mintegy felük biszexuálisnak vallja magát “valamilyen szinten”.

Ez a generáció jelenleg a 13 és 20 közötti korosztályt jelenti, ők azok, akik a ’90-es évek vége felé vagy a 2000-es évek elején születtek. A kutatás szerint 52%-uk “valamilyen szinten” biszexuálisnak vallotta magát, ami óriási növekedés a náluk eggyel idősebb generációhoz képest. Az Y generáció tagjainak csupán 24%-a rakta magát a biszexuális kategóriába.

Hasonló elfogadás és nyitottság övezi a nemi identitást ebben a korosztályban. 56%-uk ismer olyat, aki nem biológiai nemével azonosul. A megkérdezettek egyharmada pedig úgy gondolja, hogy az emberek neme nem határozza meg magát a személyt, legalábbis nem úgy, mint a múltban.

Shepherd Laughlin, a kutatás vezetője azt mondja: ahogy a Z generáció tagjai elkezdenek dolgozni, és ezáltal keveredni az Y generáció tagjaival, úgy fog nőni az utóbbi csoport tagjai között az elfogadás a különböző szexuális beállítottságok és a gender fluiditás iránt.

Laughlin egyezresnél valamivel kisebb mintával dolgozott, de a vizsgálatban azt írja: 90%-os biztonsággal állíthatja, hogy eredményei az egész amerikai Z nemzedékre is érvényesek.

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook