A biszexuális viselkedést mutató hímekhez vonzódnak egy halfaj nőstényei

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Tudomány

fogasponty biszex hal

A Poecilia mexicana nevű fogasponty nősténye azokhoz a hímekhez vonzódik, amelyek az azonos nemű társaikkal "flörtölnek" - derült ki egy tanulmányból.

A Biology Letters című folyóiratban ismertetett kutatások szerint a Poecilia mexicana nevű fogasponty nősténye azokat a hímeket részesíti előnyben a szexuális partner kiválasztásakor, amelyeket másik nősténnyel lát párzani: ez a jelenség a szexuálispartner-másolás (mate copying). A kutatók szerint a képlet akkor is működik, ha a hím egyed azonos nemű társával kerül intim viszonyba.

A nőstények rendszeresen a szociális információk alapján választanak partnert maguknak. A homoszexuális viselkedést mutató hímek pedig vonzóbbakká válhatnak a szemükben - mutattak rá a szakemberek. A Frankfurti Egyetem munkatársaként dolgozó David Bierbach és kollégái szerint a megfigyelt viselkedésminta talán magyarázatot adhat a homoszexualitás előfordulásának és elterjedtségének okára az állatvilágban.

"A hím állatok homoszexuális viselkedése - bár az állatvilág egészében fellelhető - továbbra is a természet egyik nagy rejtélye, hiszen az azonos nemű egyedekkel való párzásnak csökkentenie kellene a hímek reprodukciós teljesítményét" - idézte a szakembereket a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Mint arra a kutatók rámutattak: a legtöbb faj esetében azonban, a homoszexuális viszonyt ápoló hímek nőstényekkel is párzanak, és elméletileg az azonos nemű társaikkal folytatott aktus akár még növelheti is a reprodukciós teljesítményüket, amennyiben ezáltal vonzóbbakká válnak a nőstények számára és növelik a jövőbeli heteroszexuális kapcsolatra való esélyeiket.

(http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/9739257/Female-fish-attracted-to-males-that-exhibit-gay-behaviour.html)

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook