A meleg férfiaknak és a heteroszexuális nőknek ugyanolyan az agyuk

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Tudomány

agyA kutatatás alapvető biológiai kapcsolatot tár fel a szexuális orientáció és jónéhány mentális képesség között. A meleg férfiak agya nagymértékben hasonlít a heteroszexuális nőkére, a ma nyilvánosságra hozott kutatási eredmények bizonyítékot szolgáltatnak a biológia szerepére a szexuális beállítottság kialakulásában.

Megfelelő felszerelésekkel tanulmányozva az emberi agyakat a kutatók hasonlóságot fedeztek fel az agy nyelvtanulásért felelős köreiben. Ez magyarázatot adhat arra, hogy a homoszexuális férfiak verbális képességei felülmúlni látszanak a heteroszexuálisokét - csakúgy mint a hetroszexuális nőké.

Az érzelmi központok is hasonlóságot mutatnak melegeknél és hetero nőknél - mindkét csoport nagyobb arányban szenved depresszív problémáktól mint a hetero férfiak, mondják a kutatók.

A tanulmány nem mutatott ki ilyen szoros hasonlóságokat a leszbikus nők és a hetero férfiak körében. Korábi tanulmányok is bizonyították már, hogy a szexuális orientáció kialakulásának vannak biológiai faktorai.

A neurológus kutató Ivanka Savic–Berglund szerint ezek a tulajdonságok a kora gyermekkorban alakulnak ki amely tény azt jelentheti, hogy a pszichológiai vagy környezeti tényezői szempontok szerepe kicsi vagy semmilyen szerepet töltenek be.

"Ez egy újabb bizonyíték a sok közül arra,hogy biológiai okokra vezethető vissza a szexualitás,"-mondja egy molekuláris biológus Dean Hamer aki nem vett részt a kutatásban.-"Nem emberi viselkedési módok hatására alakul ki, nem választás kérdése és nem környezeti hatások okozzák. A tanulmány egyértelműen arra kimutatja, hogy egyszerűen olyan tulajdonság amivel emberek együtt születnek."

Robert Epstein Cambridge-i kutató is egyetért azzal, hogy a tanulmány nyilvánvalóan bizonyítja, hogy a szexuális orientáció biológiailag meghatározott jellemzőket mutat. Ugyanakkor figyelmeztet, hogy ezek az eredmények változatosabbak lehetnek azon emberek esetében akiknek nem ilyen egyértelműen tiszta a beállítottságuk és az ilyen emberek aránya számottevően magas a népességen belül a kutatások szerint.

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook