A rákkockázat és a túlélés összefüggésben van az ember szexuális orientációjával?

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Tudomány

izland a rák után

Vajon az, hogy valaki homoszexuális, hatással van-e a rákkockázat kifejlődésére? A biszexuális és a leszbikus nők, akik túléltek egy rákbetegséget, miért tűnnek kevésbé egészségesnek, mint heteroszexuális nőtársaik?




Ez csak néhány azok közül a kérdések közül, amelyeket az amerikai Boston-i Egyetem Közegészségügyi Iskolájának tudósai kutattak, és amely kutatás eredményéről a „Cancer” (Rák) c. amerikai szakmai folyóiratban beszámoltak.

A szerzők szerint kutatásuk eredményei segíthetik a szakembereket annak meghatározásában, hogy milyen típusú egészségügyi szolgáltatások és programok a leghatékonyabbak a nem heteroszexuális ráktúlélők esetében, legyen szó homoszexuális férfiakról, leszbikus, vagy biszexuális nőkről.

Mint háttérinformációt, a kutatók elmagyarázták, hogy a rákbetegséget túlélt emberekkel foglalkozó vizsgálatok eddig még soha nem tettek fel kérdéseket a volt betegek szexuális orientációját illetően. Így aztán nagyon kevés adat áll csak rendelkezésre azzal kapcsolatosan, hogy hány homoszexuális férfi, leszbikus, vagy biszexuális nő van azok között, akik túléltek egy rákbetegséget, és jelenleg milyen az ő egészségi állapotuk, összehasonlítva a heteroszexuális társaikkal.

Dr. Ulrike Boehmer, PhD és csapata azt tűzte ki célul, hogy megpróbálják meghatározni, szexuális orientáció szerint szelektálva hány rákbetegség eset és milyen túlélési arány jellemzi Kalifornia Állam lakosságát. Azt is szerették volna megállapítani, vajon a szexuális orientáció befolyással volt-e a rákbetegség kimenetelére – más szavakkal, létezik-e bármilyen általános különbség a homoszexuális férfiak, a leszbikus és a biszexuális nők, illetve heteroszexuális társaik ráktúlélését illetően?

Információkat a Kalifornia-i Egészségügyi Interjú c. felmérés 2001, 2003. és 2005. évi adataiból gyűjtöttek. Ez a felmérés a legnagyobb állami szintű (az USA 52 államára gondolva) vizsgálat egész Amerikában, amelyet eddig végeztek, és amelynek során 3.690 fő férfit és 7.252 fő nőt kérdeztek ki, akiket felnőttkorukban rákbetegséggel diagnosztizáltak.

Az adatok alapján a kutatók a következőket állapíthatták meg:
  • Nők – a leszbikus és a biszexuális, ráktúlélő nőknél több, mint duplája volt annak a valószínűsége, hogy gyengébb az általános egészségi állapotuk, mint heteroszexuális nőtársaiké.
  • Férfiak – a homoszexuális férfiak körében a rákbetegség kifejlődésének kockázata csaknem 1,9-szer volt magasabb, mint a heteroszexuális férfiak esetében.
  • Férfiak – a ráktúlélők általános egészségi státusza hasonló volt a homoszexuális és a heteroszexuális férfiak körében.

Dr. Boehmer fentiekkel kapcsolatban az alábbiakat mondta: „Ezek az információk a leszbikusok, a homoszexuális férfiak és a biszexuális populáció számára nyújtandó egészségügyi szolgáltatások fejlesztésénél hasznosak lehetnek. Mivel sokkal több a homoszexuális férfi a ráktúlélők között, elsőként olyan, a homoszexuális férfiaknak szóló programokra van szükség, melyek elsődlegesen a rák megelőzésére és a rák korai detektálására fókuszálnak. Mivel a jelentésekből kitűnt, hogy a leszbikus és a biszexuális nők körében sokkal több rákesetet jelentettek, mint a heteroszexuális nők között, ez egyben azt is jelenti, hogy általános egészségi állapotuk gyengébb, és ezért elsőként olyan programokra és szolgáltatásokra van szükség, melyek javítják a leszbikus és biszexuális, rákot túlélt nők jóllétét.”

A szerzők kihangsúlyozták, egyelőre még mindig nem tudják, hogy miért magasabb a homoszexuális férfiak körében a rák előfordulási aránya. Ugyancsak nagyon sok a megválaszolatlan kérdés a leszbikus és a biszexuális nők egészségi állapotával kapcsolatosan is. A bostoni kutatók idősebb és betegebb embereket nem vizsgáltak tanulmányuk során.

A szerzők azt is hozzátették, hogy ez az általuk lefolytatott vizsgálat csak Kalifornia Állam lakosait foglalta magában, és az összes rákdiagnózis saját, önkéntes beszámolókon alapszik. A tanulmány nem foglalkozott a HIV fertőzések arányával sem, pedig egyes rákkockázatok kapcsolódnak a HIV státuszhoz.


Forrás: diagnozis.hu

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook