Gyíkok között is vannak transzvesztiták

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Tudomány

transzvesztita gyík gyík

Nemcsak az embereknél vannak transzvesztiták, hanem az állatok között is. Dél-afrikai és ausztrál tudósok felfedezték, hogy egy Dél-Afrikában honos gyíkfajta fiatal hímjei nősténynek tettetik magukat.

 

 

A nőstényt játszó hímek ezzel elérik, hogy békén hagyják őket macsósabb idősebb vetélytársak, és közben ők maguk még hozzá is férhetnek a nőstényekhez, amit másképpen nem tudnának elérni. A gyíkoknál ez úgy történik, hogy a fiatal hím nem ölti magára azt az extravagáns színt, amely az érett hímekre jellemző. Csak akkor színeződik el férfiasan, amikor már képes is fizikailag megvédeni magát az öregebb hímekkel szemben.

A tapasztalt hímek üldözik és megmarják ugyanis a fiatalabbakat. De ugyanúgy, ahogy a transzvesztita férfiakat is sokszor elárulja a nagy kezük vagy az ádámcsutkájuk, a gyíkoknál sem mindig sikerül a trükk. A domináns hímek érzékeny nyelvükkel ki tudják szagolni a magukat nősténynek álcázók hím nemi hormonjait. Éppen ezért a nőstényt játszó fiatal hímeknek idejében el kell menekülniük a megtévesztett domináns hím elől, aki mint nőstényhez próbál közeledni hozzájuk. A felfedezésről a kutatók a Proceedings of the Royal Societyben, a brit tudományos akadémia hivatalos folyóiratának legújabb számában közöltek tanulmányt. 

Forrás: MixOnline

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook