Egy közvélemény-kutatás szerint: ha jobban benne lennének a köztudatban, akkor csökkenne a melegek iránti ellenszenv

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Tudomány

meleg leszbikus köztudat

A megkérdezett amerikaiak 77 %-a nyilatkozott úgy, hogy van az ismeretségi körében meleg vagy leszbikus, - állítja a CBS News új közvélemény-kutatása - ez az arány 1992-ben még csak 35 % volt, tehát az amerikaiak nagy többségének nem volt ilyen ismerőse.

Tíz emberből hat nyilatkozott úgy, hogy közeli barátja, kollégája vagy családtagja meleg vagy leszbikus. Csupán csak 22 % volt azok száma, akiknek egyáltalán nincs meleg vagy leszbikus a környezetében.

Az amerikai melegek és leszbikusok bekerülése a köztudatba, a mindennapok jelenségei közzé nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy javuljon a homoszexuális kapcsolatok pozitív megítélése. Az amerikaiak 43 %-a tartja a felnőttek közötti homoszexuális kapcsolatot rossznak- ez 19 %-os javulást jelent az 1978-ban elvégzett Gallup kutatás eredményeihez képest.

A tavaly januári kutatatás szerint, amikor is a megkérdezettek 54 %-a nem ellenezte a homoszexuális kapcsolatokat, a mostani kutatás eredményei minimális visszaesést mutatnak. De a megkérdezettek majdnem fele (48 %-a) még mindig nem lát semmi rosszat a homoszexuális kapcsolatokban, ez pedig 23 %-os növekedés az 1978-as eredményekhez képest.

Általában jellemző, hogy a 30 év alatti korosztály fogadja el leginkább a homoszexuális kapcsolatokat, és a 65 év felettiek ellenzik leginkább. A demokraták, a liberálisok és (kisebb mértékben) a függetlenek és a mérsékelt irányzat követői sem ellenzik, míg a Republikánusok és a konzervatívok ellenzik.

Azok, akiknek van meleg vagy leszbikus ismerőse, jellemzően kevésbé ellenzik a homoszexuális kapcsolatokat, mint azok, akiknek nincs ilyen ismerőse. Ezeknek az embereknek több mint a fele nem talál a felnőttek közötti homoszexuális kapcsolatban kivetnivalót. Ugyanígy azoknak az embereknek több mint fele, akiknek nincs ilyen ismerőse tartják úgy, hogy ez rossz dolog.

A 30 év alattiak 84 %-a ismer meleg vagy leszbikus embert. Az idősebb amerikaiak körében kevésbé valószínű, hogy van meleg vagy leszbikus ismerősük: a 65 év feletti korosztály 66 %-a jelezte, hogy van.

Az amerikaiak 51 %-a úgy gondolja, hogy a homoszexualitás veleszületett tulajdonság - ez 8 %-os növekedés az 1993-as adatokhoz képest. 36 % gondolja úgy, hogy választás kérdése. Azok, akiknek van meleg vagy leszbikus ismerőse van, sokkal többen gondolják úgy, hogy a homoszexualitás veleszületett.

A kutatásban résztvevők több mint fele (53 %) úgy gondolja, hogy szükség lenne olyan törvényekre, melyek megvédik a melegeket és leszbikusokat a munkakeresés során őket érő hátrányos megkülönböztetésekkel szemben. 43 % gondolja úgy, hogy nem kellenek ilyen törvények. Általában a nők azok, akik inkább támogatják ezeket a törvényeket.

A közvélemény kutatás során használt terminológiának kis mértékben, de szerepe volt a témánkénti válaszok eloszlásában is. Ha úgy tették fel a kérdést, hogy a "homoszexuálisok" közötti kapcsolat rossz-e, akkor 43 % válaszolt igennel. Ha viszont úgy fogalmazták meg a kérdést, hogy "az azonos neműek közötti" kapcsolat rossz dolog-e, akkor ez az arány már 39 %-ra esett vissza.

És míg 51 % gondolja úgy, hogy a "homoszexualitás" veleszületett tulajdonság, addig egy kicsivel kevesebben, 47 % állította, hogy a "melegek és leszbikusok" születésüktől fogva ilyenek.

A kutatást 1054 találomra kiválasztott emberrel végezték el szerte az országban, 2010. május 20. és 24. között telefonos megkeresésen keresztül. A rendszer által találomra kiválasztott vezetékes és mobilszámokat használták fel. A találomra való kiválasztás miatt felmerülő sikertelen hívások százalékos aránya az egészhez képest csupán plusz-mínusz 3 % volt. A hibaarány az alcsoportokon belül természetesen magasabb.

A kutatás eredményei hivatalosak, megfelelnek a közvélemény kutatások tematikáját szigorúan szabályozó Standards of Disclosure of the national Council on Public Polls elvárásainak.

Hát, ezen adatok fényében köztünk szólva, tehetünk egy megállapítást - az amerikaiak 100 %-a ismer legalább egy meleg vagy leszbikus embert. Egyszerűen csak ők nem tudnak róla, hogy az illető meleg vagy leszbikus. Ez részben a mi saját hibánk, mivel félünk felfedni magunkat még a saját családtagjaink előtt is, de ha a CBS hirtelen felhívná a nagyit, hogy reagálna? Íme az, ahogyan Harvey Milk mindezt nagyon találóan megfogalmazta:

"Meleg és leszbikus testvéreim,... Elő kell bújnunk. Elő kell bújnunk... a szüleinknek... tudom, hogy ez nagyon nehéz dolog és fájdalmat okozunk nekik, de gondoljunk bele, hogy ők milyen fájdalmat okozhatnak nekünk a szavazások alkalmával! Bújjunk elő a családtagjainknak... a barátainknak... ha valóban igaz barátok. Bújjunk elő a szomszédaink előtt... a kollégáink előtt... azok előtt akik ott dolgoznak, ahol nap mint nap kajálunk vagy vásárolunk... csak azoknak az embereknek bújjunk elő, akiket ismerünk, s akik ismernek minket. Senki másnak. De egyszer s mindenkorra törjük meg a mítoszokat, pusztítsuk el a fojtogató hazugságot és az árulást. Saját magunk érdekében. Az ő érdekükben. Azoknak a fiataloknak az érdekében, akiknek a mindennapi élete és jogai függnek majd a szavazások eredményeitől."

Gondoljunk bele, nem ironikus, hogy azok az emberek, akik pedig ismernek téged, úgy gondolják, hogy téged nem illetnek meg velük egyenlő jogok?

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook