A leszbikus párok sikeresek a gyermeknevelés terén

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Tudomány

leszbikus szülőkleszbikus

A leszbikus szülők által nevelt gyerekekből pszichológiailag egészséges tinédzserek lesznek és kevesebb magatartási problémájuk van, mint hasonló korú társaiknak, állítja az a hosszú távú kutatás, melyet még 1986-ban kezdtek el.

"Az azonos nemű párok gyermeknevelését ellenzőkkel ellentétben a tények azt támasztják alá, hogy azok a 17 éves korú gyerekek, akiket leszbikus párok neveltek, sokkal magasabb pontszámot értek el a pszichológiai alkalmazkodást felmérő vizsgálaton és kevesebb viselkedési problémával küzdenek, mint a tradicionális apa-anya központú családban nevelkedett azonos korú társaik." - mondta el Nanette Gertrell orvos-kutató, a Kalifornia Egyetem Los Angeles-i Jogi Karának Williams ösztöndíjasa.

Gartrell jelentése, mely a Gyermekgyógyászat című szaklapban jelent meg, a legutolsó fázisa az egész országot átfogó Amerikai Országos Leszbikus Családkutatás (NLLFS) kutatássorozatnak, melyben 1986 és 1992 között 154 várandós leszbikus nő vett részt. A kutatók figyelemmel kísérték őket a gyerekek mesterséges megtermékenyítéssel való fogantatásától kezdve. A résztvevő nők legtöbbje (140) vagy maga a szülőanya volt, vagy a partner, a másik anya, de 14-en egyedülállóak voltak már a kezdetektől.

A kutatás résztvevőinek megmaradási aránya magas, a kezdeti résztvevők 93 %-a, vagy másképpen fogalmazva, 78 család jelenleg is még mindig benne van a kutatásban, mondta Gartrell.

2005-ben az USA-ban több mint 270.000 gyerek élt azonos nemű családban, Gartrell szerint, és körülbelül kétszer ennyi gyereket nevelt egyedülálló meleg vagy leszbikus szülő.

A legfrissebb kutatásban Gartrell és kollégája, Henry Bos, a pszichológia tudományok doktora, az Amszterdami Egyetemról, Hollandiából 77 családot és az ezekben a családokban nevelkedett 78 tizenéves gyereket vizsgált, egy család volt, amely nem töltötte ki a kutatás adatait.

Az átlagosan 17 éves kamaszokkal egy kérdőívet töltettek ki. Az anyukák egy interjún vettek részt és egy hosszú listából kellett kiválasztaniuk a legmegfelelőbbet gyermekeik tevékenységeire, szociális életére, iskolai és tanulmányi eredményeire, és egészében vett teljesítményére vonatkozóan.

A kutatók az eredményeket egy másik felméréssel hasonlították össze, melyben 93, 17 éves átlagéletkorú tizenéves vett részt, s ahol az anyukákat szintén ezekről a témákról kérdezték.

Gartrell megállapította, hogy a leszbikus szülők által nevelt gyerekeket magasabb pontszámmal értékelték szüleik a társaikkal való, iskolai, tanulmányi és egészében vett teljesítmény területén, s ezzel párhuzamosan alacsonyabb pontszámot értek el a viselkedésbeli problémák, szabályszegés és agresszióra való hajlamosság területén.

Nem volt különbség a gyerekek teljesítménye között, függetlenül attól, hogy ismert donortól, később megismert donortól vagy teljesen ismeretlen donortól származtak, jegyzi meg Gartrell, vagy azok között, akik anyukái szétváltak vagy még mindig együtt vannak.

Amikor 2009 májusában ehhez a jelentéshez készültek az interjúk, akkor azon anyukák 56 %-a, akik a vizsgálat kezdetén még együtt voltak partnereikkel, már szétváltak. Viszont ezen esetek 71,4 %-ban a gyerekek nevelési joga közös maradt.

A szülői profilok

Mivel magyarázhatóak ezek a jó eredmények? "Ezek a gyerekek nem véletlenül besikerült gyerekek," - mondta el Gertrell a WebMD-nek.

Ezek a gyerekek mind előre betervezettek voltak, mindannyian donoron keresztüli mesterséges megtermékenyítés útján fogantak. "Az édesanyák általában az idősebb korosztályból kerültek ki és mindannyian részt vettek szülői felkészítő tanfolyamokon. Mindannyian kiemelt fontosságot tulajdonítottak, "elkötelezettek" voltak a gyerekeik iskoláztatása mellett."

Reálisan értékelték az anyukák a gyermekeik teljesítményét? Gartrell úgy gondolja, hogy igen. "Azt láttuk, hogy nagyon nyíltak és őszinték.", - mondta. A gyerekek tevékenységeire vonatkozó listák több mint 100 féle pontot tartalmaznak.

Gartrell nem tudná teljes bizonyossággal állítani, hogy a meleg szülőkre vonatkozóan is ugyanilyen eredmények születnének. Nagyon valószínű, szerinte. De az tény, hogy a béranyán keresztül gyermeket vállaló meleg párok, mint jelenség sokkal később jelent meg, mint a mesterséges megtermékenyítés útján gyermeket vállaló leszbikus párok, így hát egy kompetens felmérés elkészítéséhez több időre lenne szükség.

Gartrell elmondta, hogy a kutatásban résztvevő családok megfigyelése nem szakad meg, tovább folytatódik. Bos, a felmérés társ-szerzője azt tervezi, hogy ugyanezt a kutatást Hollandiában is elindítanák. A kutatás számtalan alapítvány támogatását élvezi, többek között a Meleg és Leszbikus Egészségügyi Szövetség Leszbikus Egészségügyi Alapjának és más szervezeteknek a támogatását, de a támogatók nem vesznek részt magában a kutatásban.

"A leglenyűgözőbb az egészben a hosszú távú nyomon követési időszak," - mondta Ellen Perrin, orvos, a Boston-i Tufts Medical Center Floating Hospital for Children kórházának gyermekorvos-professzora. Ő volt az, aki szerzők kérésére még a publikáció előtt véleményezte a kutatási eredményeket, de ezen kívül más szerepet nem vállalt.

Amíg elég sok kutatás foglalkozik a leszbikus családban nevelkedő kisebb korú gyerekekkel, addig "alig van adatunk arról, hogy megértsük, hogyan élik meg ezek a gyerekek a felnőtté válást," - mondta Perrin.

Perrin elmondta a WebMD-nek, hogy a jó hír a legutóbbi kutatás kapcsán, hogy ezek a gyerekek mind a társaikkal való kapcsolatok, mind a tanulás terén, mind pszichológiailag jól teljesítenek. Meggyőzésképpen, Perrin megemlítette a magas, 93 %-os megmaradási arányt, hiszen az eredeti résztvevők 93 %-át még ma is figyelemmel kísérik. "Nagyon kevés ember lenne képes erre, éppen ezért nagyon értékesek ezek az adatok."

Vajon meggyőzik-e ezek az adatok azokat, akik ellene vannak az azonos nemű párok gyermekvállalásának? "Nagyon remélem, hogy igen," - mondta Perrin. "Az embereknek látniuk kell ezeket az információkat."

A WebMD kikérte két, a hagyományos családmodellt favorizáló szervezet, a Focus on Family és a Family Research Council véleményét a kutatással kapcsolatban. Mindkét szervezet szóvivői azt nyilatkozták, hogy tanulmányozni fogják a kutatási eredményeket és értékelni fogják azokat, de a cikk megjelenésének időpontjáig még nem érkezett visszajelzés tőlük.

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook