Kanadai kutatók amellett érvelnek, hogy a melegek is adhassanak vért

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Tudomány

meleg véradásmeleg

Kutatók egy csoportja a Kanadai Orvos Társaság Lapjának internetes kiadásában amellett érvelt, hogy módosítsák azt a rendelkezést, mely szerint a meleg férfiak nem adhatnak vért, s engedélyezzék azt legalább azoknak a férfiaknak, akik minimum egy éve monogám, stabil párkapcsolatban élnek. Kanadában, az USA-ban és Nagy-Britanniában a meleg férfiak, és azok a férfiak, akiknek férfiakkal tartanak fenn szexuális kapcsolatot, semmilyen körülmények között nem adhatnak vért.


Észak-Amerikában 1983-ban vezették be ezt a tiltást, amikor több ezer ember fertőződött meg HIV vírussal, miután fertőzött vért kaptak. Abban az időben még nem létezett a vérkészítményeket előzetesen bevizsgáló szigorú rendszer. Nagy-Britannia szintén a '80-as évek elején vezette be a tiltást.

 

De a kanadai tudósok azzal érvelnek, hogy a HIV szűrési technológiák robbanásszerű fejlődésének következtében ez a tiltás mára már elavulttá vált és azzal, hogy egy egyéves várakozási időszakhoz kötött a véradás, így elérhető, hogy csak minden 11 millióból egy fertőzött vérkészítmény kerülhessen forgalomba. A 2008-ban bizonyítékként, a Tanzániai Bíróságnak benyújtott adatok szerint, ha azoknak a meleg férfiaknak, akik biztonságos szexuális életet élnek, engedélyeznék a véradást, akkor 5769 évente mindössze egyetlen olyan HIV-pozitív vérkészítmény lehetne, mely mégis átjut a szigorú ellenőrzési eljáráson. Az LGBT és emberi jogokért kampányoló Peter Tatchell rámutatott: "Ez azt jelenti, hogy mostantól számítva 7778-ig egyetlen ilyen vérkészítmény lenne csak."

A kutatók rámutattak, hogy bár a '80-as évek elején ez a tiltás valóban megalapozott és időszerű volt, de mára már elavult és túlhaladott. A tiltás további érvényben tartása mellett azoknak a vérkészítményeknek az esetei állnak, melyek a hibás tesztelés során kerülhettek be a felhasználható állományba.

Az egy éves várakozási idő már Svédországban, Ausztráliában és Japánban és sok más országban is érvényben van. Ennek ellenére, nagyon kevés az esélye annak, hogy a közeljövőben Nagy-Britanniában feloldanák a tiltó rendelkezést, mivel az ország legnagyobb HIV fertőzötteket támogató szervezete és alapítványa, a Teremce Higgins Trust a jelenleg érvényben lévő tiltó rendelkezést támogatja.

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook