Léteznek homoszexuális állatok?

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Tudomány

bonobo Animals

A két csodálatos nőstény arapapagáj elutasítja minden hímnemű példány közeledését. Kihalófélben vannak az angliai kék kacsák, mivel a hímek szinte csak az azonos neműekkel párosodnak. A Bonobo majmok nyíltan vállalják biszexualitásukat. Léteznek meleg állatok?


A Taronga Zoo-ban tett megfigyelések szerint szintén a homoszexuális beállítottságú állatok közé sorolhatjuk a lazacot, a sivatagi teknőshöz hasonló kétéltűeket, a csótányokat, szitakötőket és pingvineket is. Bruce Bagemihl kutató, a Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity szerzője ebben az állatkertben tanulmányozta az állatok biszexuális és homoszexuális viselkedését.

1990 előtt etikus és morális okokból nem folytattak hasonló tanulmányokat. Akkoriban még kevésbé fogadta el az emberi közösség a biszexuális, vagy homoszexuális beállítottságú embereket - vajon hogyan tolerálta volna el ugyanezt az állatvilágban?

Bagemihl könyve, egy három részből álló tanulmány (Two Hundred Years at Looking at Homosexual Wildlife; Explaining (Away) Animal Homosexuality; Not For Breeding Only) abból a felfogásból indul ki, mely szerint az emberek homoszexuális magatartás azért nem elfogadható, mert ők olyan főemlősök, akik nem csupán a létfenntartás érdekében szeretkeznek, hanem a puszta élvezetek végett is, ellentétben az állatokkal. Vagyis a nem utódnemzés szándékával elkövetett szex nem elfogadható.

Minden állatfaj tanulmányoztak az esetleges homoszexuális viselkedés után kutatva. Ezen belül is előszeretettel figyelték meg a tengeri emlősöket és a főemlősöket. És az eredmény? Nem találtak olyan fajt, amelyben valamilyen módon ne lett volna jelen a homoszexualitás! Kivételt csupán a nem "hagyományos" módon szaporodó állatok képviselnek. Sőt, megállapítást nyert a tény, mely szerint az állatok többsége biszexuális. Az állatok számára nem jelent problémát a biszexualitás!

Visszatérve a Taronga-i állatkerthez, a gondozók szerint a két nőstény arapapagáj számara a hímek "anyámasszony katonájának" tűnnek. A nőstények egyike "férfias" beállítottságú, ő a domináns fél ebben a furcsa kapcsolatban. Márpedig a papagájok monogám madarak, mindig egy életre választanak párt.

A fiatal hím emlősök és madarak között azért jellemző a homoszexualitás, mert a domináns hímek megakadályozzák a csoport többi tagjának a nőstényekkel történő párosodást. Idővel az azonos neműek iránti vonzalmuk változik, bár erre csekély az esély azon fajták körében, akik egy életre választanak párt maguknak.

Közismert például az a tény, hogy a Bonobo majmok gyakran párosodnak az azonos nemű egyedekkel. Ez bizonyítja azt a korábbiakkal ellentétes állítást, mely szerint az állatok az esetek 75%-ában nem a létfenntartás miatt, csupán az élvezetért szexelnek. Ezek után vajon elfogadhatóvá válik a puszta örömszerzés?

Háziállat Magazin

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook