Az izraeli meleg közösség fekete napja

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

izraelSzombat éjszaka egy fekete ruhás, álarcos férfi automata fegyverből tüzet nyitott fiatalok egy csoportjára a helyi melegközösség központjánál Tel-Aviv belvárosában.

Rendőrök százai lepték el a város utcáit a támadás után amelyben egy 26 éves fiú és egy 17 éves lány a helyszínen életét vesztette, másik tizenhárom fiatal - közülük négyen súlyosan - megsérültek. A tettes elmenekült.

Az izraeli meleg közösség tagjai az esetet a saját Stonewall-juknak nevezik. Senki nem tudja ki a támadó akit a rendőrség nagy erőkkel keres de egy dolog biztos: a gyűlölet bűncselekményeket az áldozatok kiléte határozza meg és nem az elkövetőé. A rendőrség is egyértelműen így kezeli az esetet. Elővigyázatosságból elrendelték a merénylet helyszínével szomszédos melegbár bezárását, és arra intették az összes hasonló intézményt, hogy legyenek különösen elővigyázatosak.

izrael


Nitzan Horowitz, Izrael egyetlen olyan törvényhozója, aki nyíltan vállalja homoszexualitását, azt vallja, minden jel arra mutat, hogy ez egy homofób támadás volt.

„Ez a legdurvább támadás, amit a melegek ellen intéztek Izraelben. Az ártatlan fiataloknak esélyük sem volt az önvédelemre. Elvárom a hatóságoktól, hogy mindent megtegyenek a bűnös elfogása érdekében.”

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjau elítélte a gyilkosságot. Azt mondta mindent megtesznek a gyilkos elfogásának érdekében és a törvény teljes erejével fognak lesújtani rá.

Csupán néhány órával a lövöldözés után nagy tömegek gyűltek össze Tel Aviv utcáin és ítélték el tiltakozásukkal a támadást. A meleg fiatalok központja hétfőn újra kinyitott. A fiatalok félnek és nemcsak attól, hogy megtámadják őket hanem attól, hogy így kiderülhet róluk másságuk amit szüleik és ismerőseik elöl még titkolnak.

Bár a tengerparti, kozmopolita Tel-Avivban élénk a melegközösség élete, a zsidó állam más vidékein ez nem így van. Az évenkénti melegfelvonulás ellen Jeruzsálemben többször erőszakba torkollott az ultraortodoxok tiltakozása. Négy éve a meleg büszkeség napján a városban egy ortodox zsidó késsel megsebesítette a melegfelvonulás három részvevőjét. A támadót 12 évi szabadságvesztéssel büntette a bíróság.

 

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook