Izlandé a világ első nyíltan meleg miniszterelnöke

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

izlandAmikor Barack Obamát beiktatták az amerikaiak folyton azt hangoztatták ő az ország első fekete vezetője. Ma amikor Jóhanna Sigurðardóttir átveszi a kis Izland kormányzását és ezzel ő lesz a világon az első nyíltan leszbikus kormányfő, az izlandiak ezzel nem igazán törődnek.


Talán azért mert vannak ennél komolyabb dolgok is amivel foglalkozhatnak. Az ország nehéz időket él. A nemzetközi válság letarolta az országot, a bankokat államosították és az előző kormány nem tudta megtartani hivatalát. Sigurdardottir az első női miniszterelnök lesz Izlandon.

 

Jóhanna Sigurðardóttir


Korábban Norvégiának volt néhány óráig miniszterelnöke a meleg Per-Kristian Foss 2002-ben, mikor az akkori miniszterelnök Bondevik hiányában egy rövid ideig ráruházták ezt a feladatkört. De Mr. Fosst meg sem említik a Norvég miniszterelnökök hivatalos névsorában. Izlandon májusban lesznek választások, Sigurdardottir addig valószínűleg hivatalában maradhat majd.

De ki is Jóhanna Sigurðardóttir?

Reykjavíkban született 1942 október 4-én és a kereskedelmi főiskola befejezése után 1960-tól légikisasszonyként dolgozott az Izlandi Légitársaságnál. 1971-ben irodai munkára váltott, majd 1978-ban lett főállású politikus amikor beválasztották az izlandi parlamentbe amelynek azóta folyamatosan tagja. Ő a legtovább hasonló tisztséget betöltő nő az Althingi-ben. Első miniszteri megbízatását 1987-ben kapta, a szociális tárca vezetői posztját pedig 1999-ben foglalta el.

Egy közismert újságírónővel Jónína Leósdóttir-el él együtt. A pár 2002-ben bejegyzett élettársi kapcsolatot kötött. Mindketten elég diszkrét emberek, ahogyan az Izlandon nem meglepő. Sigurdardottir soha nem nyilatkozott szexualitsáról vagy  magánéletéről. Korábbi házasságából három felnőtt gyermeke van.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook