Pert nyert a török LMBT szervezet

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

törökországA török leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) szolidaritási szervezet, a Lambda Istanbul, megnyerte a megszüntetése ellen kezdeményezett pert. A Legfelsőbb Bíróság ítéletét a Lambda Istanbul ügyvédje kedden tudatta a nyilvánossággal.


Az isztanbuli önkormányzat bírósága kezdeményezte a társaság megszüntetését még 2008. május 29.-én. Az ügy úgy indult, hogy az Isztanbuli Kormányzói Iroda panaszt nyújtott be arra hivatkozva, hogy a Lambda Istanbul szervezet céljai a török "morális értékek és családmodel" ellen valók.
 
A Legfelsőbb Bíróság elutasította a helyi bíróság döntését azon az alapon, hogy az LMBT embereket összefogó szervezet neve, illetve működési alapelvei nem ellentétesek a török morális értékekkel. A Legfelsőbb Bíróság döntése emellett elismerte a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transznemű emberek jogát a szerveződésre.
 
Az eset most újra visszakerül a helyi bíróságra Isztanbulba, amely valószínűleg támogatni fogja a Legfelsőbb Bíróság döntését.
 
Az Amnesty International törökországi tudományos munkatársa, Andrew Gardner üdvözölte az ügy kimenetelét:-"Egy egy fontos döntés, mely támogatja a szerveződéshez és a diszkrimináció elutasításához való szabad jogot. Ez az ítélet egyértelmű üzenet kell legyen hatóságoknak arra vonatkozóan, hogy ne szóljanak bele a törvényesen működő LMBT szervezetek munkájába."
 
Az Amnesty International akciót szervezett a Lambda Istanbul támogatására, melyben több ezer ember vett részt szerte a világon, főleg a Legfelsőbb Bíróság épületében zajló meghallgatás alkalmából szervezett futóversenyen.

 

A Lambda Istanbul weboldala

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook