Jövőre már törvényes a melegházasság Svédországban

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

svédországA svéd miniszterelnök, Fredrik Reinfeldt csütörtökön elmondta, hogy az azonos nemű párok házasságkötésének törvényhozás általi engedélyeztetése jó úton halad és jövő év májusában törvényessé válik.

Reinfeldt elismerte, hogy koalíciós kormánya megosztott abban a kérdésben, hogy a törvény engedélyezze-e az egyházi esküvőt. A Konzervatív Kereszténydemokraták úgy gondolják, hogy csak a polgári esküvőt kellene engedélyezni.
 
A Miniszterelnök biztos benne, hogy megtalálják a megoldást.
 
"2009. május 1-től Svédországnak nembéli korlátozást nélküli házasodási törvénye lehetne"-mondta Reinfeldt a Svéd Rádiónak.
 
Svédország engedélyezi a polgári regisztrált élettársi kapcsolatokat. Egy 1995. évi törvény szerint a regisztrált kapcsolatban élő meleg és leszbikus párokat majdnem ugyanazok a jogok és kötelességek illetik meg, mint a házaspárokat. De ezek a jogok nem terjedtek ki az örökbefogadásra  és a mesterséges megtermékenyítésre.
 
A törvény 2003. évi módosítása szerint a regisztrált pároknak jogában áll gyermeket örökbe fogadni és 2006 óta a regisztrált élettársi kapcsolatban élő leszbikus pároknak lehetőségük van mesterséges megtermékenyítésért folyamodni.
 
Az ügyet tanulmányozó parlamenti bizottság tavaly idejét múltnak nevezte a polgári élettársi viszonyt és kezdeményezte a parlament felé az azonos nemű párok házasodásának törvényi szinten való engedélyezését.
 
Svédország hét politikai pártjából hat támogatja azon törvényjavaslatot, mely engedélyezné az azonos nemű pároknak vagy a polgári vagy az egyházi esküvő lehetőségét, egyedül csak a kicsiny Kereszténydemokrata Párt van a javaslat ellen.
 
A Svéd Luteránus Egyház 2007 óta áldását adja a polgári élettársi viszonyban élő párokra, de nem engedélyezték eddig, hogy lelkészeik meleg párokat eskessenek össze.
 
A Reinfeldt kormánya által felterjesztett törvényjavaslat szerint, a lelkészeknek jogukban állna azonos nemű párokat összeadni.

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook