Boszniában a muszlimok nem szeretnének melegfesztivált

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Bosznia-HercegovinaA boszniai LMBT közösség jövő hónapban szeretné megrendezni az első Szarajevói meleg fesztivált. A muszlimok azért támadják az eseményt mert azt a szent hónap a Ramadán idején készülnek megtartani.

Szarajevó valaha egy toleráns multikulturális központ volt ahol békésen megfértek a keresztények és a muszlimok egymás mellet de a kilencvenes években lezajlott Boszniai háború óta erőteljesen eliszlámosodott az ország. A melegfesztivált is leghangosabban egy iszlám újság támadja.

Felszólították a kormányt, hogy ne engedjék megtartani a fesztivált. A négynapos eseményt a "homoszexualitás fesztiváljának" nevezik és arra figyelmeztettek, hogy megrendezése esetén a gay pride a hívők dühös reakcióit váltaná ki.

A fesztivál szervezői elmondták, nem akarták megsérteni a muszlimokat és a dátumot már egy éve kitűzték. Véletlenül esik egybe a Ramadánnal. Egyébként is ez egy kultúrális és művészeti fesztivál és a meleg társadalomban is sok a vallásos ember. Szerintük a muszlimok akkor is támadták volna a fesztivált ha azt egy másik időpontban tartanák.

A volt jugoszlávia területén elhelyezkedő országokban az LMBT közösség tagjainak nagyon kevés joguk van és a szexuális kisebbségek diszkriminációja mindennapos. Egyedül szlovéniában regisztrálhatják magukat azonos-nemű párok és ott sem jár ezzel különösebben sok haszon.

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook