Párizs meleg polgármestere pártelnöki posztra pályázik

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

franciaországEurópa egyik legmagasabb rangú meleg politikusa Bertrard Delanoe féltucat vetélytárssal néz majd szembe a Francia Szocialista Párt elnöki posztjáért. Az ellenfelei között lesz Segolene Royal is aki a párt elnökjelöltje volt tavaly.

A baloldal jól teljesít a regionális választásokon de országos szinten nem tudtak nyerni mióta Francois Mitterrand leköszönt hivatalából 1995-ben. A pártelnök novemberi választásakor olyan jelöltet szeretnének megválasztani aki egységesíteni tudja erőiket és képes lehet átvenni a hatalmat Nicolas Sarkozy-től majd.

Delanoe 2001-es polgármesterré választása óta nagy népszerűségre tett szert fejlesztési ötleteivel Párizs lakóinak körében.

Szexualitásáról először nyíltan 1998-ban beszélt egy televíziós interjú során. Az 58 éves politikust idén újraválasztották.

Vannak akik azt mondját Párizson kívül nem lehet esélye egy meleg politikusnak de Delanoe szerint ez téves elképzelés. Szerinte ha mindez számára nem okoz gondot akkor ez az emberek számára sem probléma.

Delanoe szexualitását tabuként kezeli a média de az interneten és a magánbeszélgetések során rengeteg anekdota kering a témáról.

Bertrand Delanoe
Bertrand Delanoë

Sarkozy elnökké választása azt jelenti a melegek esélyei arra, hogy összeházasodhassanak erőteljesen csökkentek egy időre. Az elnök még kampánya idején állást foglalt a meleg házasság ellenében. Egy 2006-os felmérés szerint ugyanakkor a franciák 62%a támogatná a melegek házasodási jogait és csupán 37%-uk lenne ellene.

A francia egynemű párok akik Polgári Szerződést kötnek hasonló előjogokat élveznek mint a heteroszexuális házasságot kötök, de nem fogadhatnak örökbe és nem jogosultak mesterséges megtermékenyítésre sem.

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook