Tegnap lépett hatályba a németeknél az azonos neműek házasságát legalizáló törvény, meg is van az első házaspár.

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Tegnap lépett hatályba a németeknél az azonos neműek házasságát legalizáló törvény, meg is van az első házaspár.

meleg házasság

Karl Kreile és Bode Mende 38 éve vannak együtt, és ők lettek Németország első azonos nemű házaspárja, miután a tegnapi napon kimondták a boldogító igent Berlin Schöneberg negyedében – számol be a BBC. Ezt tegnap tehették meg először legálisan, minthogy ma, október 1-jén lépett hatályba a törvény, amely ezt megengedi.

A törvény hatályba lépése miatt rendhagyó módon több német városban nyitva tartottak az anyakönyvi hivatalok, számítva arra, hogy több pár kihasználja majd a lehetőséget, hogy a lehető leghamarabb hivatalosan is összekössék az életüket. A házasságkötéssel az azonos nemű párokra ugyanazok az adókedvezmények lesznek érvényesek, mint a heteroszexuális párokra, és örökbe fogadni is ugyanazokkal a feltételekkel tudnak majd.

Németországban az azonos nemű párok 2001 óta léphetnek regisztrált élettársi kapcsolatba, ám ez a forma nem biztosította a házassággal megegyező jogokat – a helyzet egyébként nálunk is hasonló. A német parlament júniusban szavazta meg a házassági egyenjogúságot, Merkel korábban ellenezte, hogy a parlament szavazást indítson a témában.

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook