Már Finnországban is lehetőség van az azonos neműek házasságára

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Végre elkezdődtek az azonos nemű esküvők Finnországban, az utolsó észak-európai országban, amely elfogadta a házassági egyenlőséget.

azonos neműek házassága

A finnek már régóta vártak erre, hiszen a finn parlament először 2014-ben fogadott el törvényt civil kezdeményezésre az azonos neműek házasságáról.

A két és fél éves késés azért volt, mert bonyolult folyamat kell ahhoz, hogy egy döntés jogerőre emelkedjen, és eközben az egyenlőség ellenzői is szervezkedni kezdtek a tizenegyedik órában.

Miután az ország parlamentje 120-48 arányban leszavazta a puccsot, immár a törvény érvényes.

Ez azt jelenti, hogy ezentúl minden északi ország - Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország - megengedi az azonos nemű pároknak a házasságkötést.

Az új finn törvény először adja meg a lehetőséget az azonos nemű pároknak, hogy polgári házasságot kössenek, az eddigi regisztrált élettárs-rendszer helyett. A már regisztrált kapcsolatban élők házasságra válthatnak.

Az elsők között házasodik meg Kuopio parlmaenti képviselője, Markku Rossi, aki az Ilta-Sanomatnak nyilatkozott arról, hogy Matti Kaarlejärvival folytatott kapcsolatát házastársi viszonnyá szeretné változtatni.

A pár már több mint tíz éve várta, hogy esélyt kapjon erre. Azt mondták, "most, hogy a társadalom végre meghozta ezt a döntést, példát szeretnénk mutatni másoknak is."

Több azonos nemű pár egy nagy csoportos ceremóniára készül Helsinkiben. Azoknak viszont, akik finn melegként vagy leszbikusként templomi esküvőt szeretnének, még várniuk kell; az ország vezető egyháza, a lutheránus egyház megerősítette ellenállását a házassági egyenlőséggel szemben.

Kari Mäkinen érsek büntetéssel fenyegette azokat a papokat, akik azonos nemű párokat adnak össze, egyes elöljárók pedig még azt is megtiltották, hogy azonos nemű házaspárokért imádkozzanak.

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook