Először rendeztek Pride-ot Koszovóban

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Több százan vettek részt kedden Pristina központjában Koszovó történelmének első felvonulásán, amelyet a homofóbia és transzfóbia ellenes világnap alkalmából rendeztek.

Pride  Koszovóban

A botrányok elkerülése érdekében a felvonulás szervezése teljes titoktartás mellett zajlott, a keddi rendezvényen ugyanakkor a helyi LMBT+ közösség tagjai mellett részt vett Hashim Thaci jelenlegi és Atifete Jahjaga volt államfő, illetve több külföldi diplomata, valamint Ulrike Lunacek, az Európai Parlament alelnöke.

Hashim Thaci az eseményen a koszovói sajtónak azt mondta: "minden koszovói állampolgár ugyanolyan jogokkal rendelkezik nemzeti vagy nemi hovatartozásától függetlenül."

Az LMBT+ közösség tagjai a felvonulással szerették volna felhívni a figyelmet az őket érő negatív diszkriminációra, és azt kérték, hogy fogadják el őket, tartsák tiszteletben jogaikat.

A koszovói alkotmány tilt mindenféle negatív diszkriminációt, ugyanakkor nem tér ki külön az LMBT+ embereket érintő jogokra, a főleg muszlim vallású országban az azonos neműek házassága sem engedélyezett.

A keddi felvonulást több száz rendőr biztosította, incidens nem történt.

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook