Az olasz parlament megszavazta az azonos neműek házasságát

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Szivárványszínű zászlókkal ünnepelték az olaszországi LMBT szervezetek szerdán a római képviselőház előtt annak a törvénycsomagnak a megszavazását, amely az olasz jogba bevezette a bejegyzett élettársi kapcsolatot, szabad utat engedve az eddig Olaszországban nem engedélyezett azonos neműek közötti házasságoknak.

azonos neműek házassága

Bizalmi szavazással az olasz parlament alsóháza 369 igen, 193 nem szavazattal és 2 tartózkodással elfogadta az olaszul úgynevezett "polgári uniót" bevezető törvényt.

A felsőház február 25-én szavazta meg a javaslatot. Az olasz kormány kedden jelentette be, hogy bizalmi szavazással kívánja elfogadtatni a vitatott törvénycsomagot, amelyet Monica Cirinna, a balközép kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa dolgozott ki.

A bejegyzett élettársi kapcsolat (civil union) jogi elismerése a hetero- és homoszexuális párokra egyaránt vonatkozik, a gyakorlatban azonban mindenekelőtt az azonos nemű házasságoknak ad szabad utat Olaszországban. A törvény nem használja a melegházasság kifejezést, de a jogszabályok értelmében mostantól az azonos nemű párok is az anyakönyvi hivatalokban regisztrálhatják kapcsolatukat, amelyet a heteroszexuálisokhoz hasonlóan a polgári bíróságon válással bonthatnak fel.

A jogcsomag nem tartalmazza a béranyaságot, valamint kimaradt belőle az azonos nemű párok esetleges örökbefogadási lehetősége is.

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook