A portugál elnök megvétózta az azonos nemű örökbefogadási törvényt

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Vétót emelt Aníbal Cavaco Silva portugál elnök azon törvényjavaslat ellen, amely engedélyezné az azonos nemű pároknak gyermekek örökbefogadását - mindezt hetekkel távozása előtt.

meleg család

A törvényjavaslatot 2015 novemberében fogadta el a portugál parlament és a különböző nemű párokéval megegyező jogokat adott volna az azonos nemű pároknak, valamint lehetővé tette volna női pároknak mesterséges megtermékenyítés igénybevételét.

Cavaco Silva azzal indokolta döntését, hogy az örökbefogadás szabályozásakor elsőbbséget élvez a "gyermek jóléte", ami állítása szerint fontosabb mint a melegek joga az örökbefogadáshoz és "széles körű társadalmi vitára" szólított fel a kérdésben.

A kormányzó párt bejelentette, ismét a törvényhozás elé terjesztik az elnök által elkaszált törvényjavaslatot. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy sok azonos nemű pár nevel már Portugáliában is gyermeket, amiben a jelenlegi törvények sem akadályozzák őket. 2013 óta szabályosan örökbe is fogadhatják azonos nemű partnerük gyermekét. Amellett, hogy párként nem, egyedül bárki szexuális beállítottságtól függetlenül fogadhat örökbe gyermeket akárcsak Magyarországon.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook