Az amerikai legfelsőbb bíróság eldönti, hogy az államok megtilthatják-e a melegházasságokat

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

LMBTházasság

Az amerikai legfelsőbb bíróság pénteken úgy határozott, hogy napirendre tűzi annak a kérdésnek a tárgyalását, hogy a szövetségi tagállamok megtilthatják-e az azonos neműek házasságát. Az Egyesült Államok legmagasabb szintű bírói testülete várhatóan június végén mondja ki a verdiktet a meleg és leszbikus párok egybekelésére Michigan, Kentucky, Ohio és Tennessee államban vonatkozó tilalom ügyében.

A legfelsőbb bírósági döntés hatálya kiterjed majd mind a 14 olyan államra, ahol az ilyen frigyeket nem ismeri el a törvény. Az ítéletet kihirdetésének idejére már körvonalazódni fog a 2016-os választás elnökjelölt-aspiránsainak mezőnye.

Eric Holder igazságügyi miniszter Twitter-üzenetben közölte: az Obama-kormány azt fogja sürgetni a testülettől, hogy országosan engedélyezze az azonos nemű párok házasságát.

A legfelsőbb bíróság el fogja dönteni, hogy az államoknak engedélyezniük kell-e az azonos neműek egybekelését és el kell-e ismerniük a más államokban megkötött ilyen házasságokat. A testület azt vizsgálja majd, hogy a kérdésben mennyire érvényesül az egyenlő jogvédelemnek az amerikai alkotmány által szavatolt elve.

Az ügyben áprilisban tartanak majd egy két és fél órás meghallgatást.

A problémakörben fordulópontot jelentett, hogy a legfelsőbb bíróság 2013 júniusában semmissé nyilvánította azt a törvényt, amely kizárólag heteroszexuális párokat minősítette jogosultnak a szövetségi juttatásokra. Erre hivatkozva bírók államok sorában érvénytelenítették a meleg- és leszbikus házasságokra vonatkozó helyi tilalmat.

A 2013-as verdikt idején az 50-ből még csak 12 államban engedélyezték az ilyen, a konzervatív keresztények által ellenzett házasságokat. Mára ezeknek köre már 36-ra bővült és az azonos neműek egybekelését a szövetségi területen fekvő amerikai fővárosban is legalizálták.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook