Az osztrák alkotmánybíróság visszavonta az örökbefogadás tilalmát azonos nemű párok esetében

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg jogok ausztria

Az osztrák alkotmánybíróság szerdai határozatának értelmében visszavonták az örökbefogadás tilalmát azonos nemű párok esetében. Eszerint mostantól nem vérszerinti gyermek közös örökbefogadására is lesz lehetőség. Azonos nemű párok eddig csak vérszerinti gyermeket fogadhattak örökbe. A határozatot Gerhart Holzinger, az alkotmánybíróság elnöke azzal indokolta, hogy a kizárólag szexuális irányultság alapján meghatározott szabályozás megléte indokolatlan volt. A mostani döntés alapjául az Emberi Jogok Európai Egyezményének, a magánélet és családi élet tiszteletben tartásárról szóló cikkelye szolgált.

Azonos nemű párok 2013 óta fogadhatják örökbe partnerük vérszerinti gyermekét Ausztriában, miután a strasbourgi emberi jogi bíróság jogsértőnek mondta ki ennek tiltását, hiszen a heteroszexuális, nem összeházasodott párok előtt nyitva állt ez a lehetőség. A strasbourgi bíróság akkori határozata szerint az osztrák szabályozás hátrányosan megkülönbözteti a heteroszexuális párokkal szemben a azonos nemű párokat, s ezzel sérül az Emberi Jogok Európai Egyezményének 14., a diszkrimináció tilalmáról szóló cikke, valamint a magán- és a családi élet tiszteletben tartásáról szóló 8. cikk.

osztrák alkotmánybíróság

A téma megosztotta az osztrák kormánykoalíciót, hiszen az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) az örökbefogadási jog azonos nemű párokra való kiterjesztését szorgalmazta, míg az Osztrák Néppárt (ÖVP) ezt elutasította.

A szociáldemokrata Gabriele Heinisch-Hosek nőügyi miniszter a melegek jogaiért való küzdelem egyik fontos lépésének nevezte a mai döntést. Az ÖVP elnöke, Reinhold Mitterlehner, alkancellár hangsúlyozta: tiszteletben tartják és elfogadják a döntést. Leszögezte azonban azt is, hogy a néppárt továbbra is a hagyományos családi modellt támogatja.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szerint az örökbefogadási tilalom feloldása a "gyerekek fekete napja".

Azonos nemű párok polgári házasságot Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban, Belgiumban, Luxemburgban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Izlandon, Dániában, Norvégiában, Svédországban és Finnországban köthetnek. Ezekben az országokban egyes információk szerint Portugália kivételével örökbe fogadásra is jogosultak az azonos nemű párok.

Az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolata Ausztriában, Svájcban, Liechtensteinben, Németországban, Csehországban, Magyarországon, Szlovéniában, Észtországban és Írországban engedélyezett.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook