Nem kötelező megmondani van e valakinek azonos nemű élettársa

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

csehA cseh kormánytanács csütörtöki döntésének értelmében a következő népszámláláskor az egyik nem kötelezően megválaszolandó kérdés azzal kapcsolatos lesz, hogy van e a kérdezettnek azonos nemű párja akivel törvényesen regisztrált élettársi kapcsolata áll fenn.

Az etnikai hovatartozással és vallási meggyőződéssel kapcsolatban sem kötelező válaszolni a kérdésekre 2011-ben az új törvény szerint.

A regisztrált élettársi kapcsolatra vonatkozó kérdés a melegeket és a leszbikusokat aggasztotta. Attól tartanak, hogy a népszámláláson begyűjtött adatokkal visszaélések lennének elkövethetőek.

Cyril Svoboda tárca nélküli miniszter elmondta sajtótájékoztatóján, hogy ez a probléma nem valós, hiszen vannak érvényben lévő törvények ezt megakadályozandó. Elektronikusan is ki lehet majd tölteni a kérdőíveket és szerinte nincs ebben semmi kockázat.

A kormány következő ülésén foglalkozik majd a témával. 1869 óta tartanak rendszeresen népszámlálást Csehországban az előző 2001-ben volt. 2011-ben az ENSZ által kordinált világméretű program részét fogja képezni a nyilvántartás elkészítése.

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook