Varsóban újra és újra felgyújtják a melegszimbólumnak hitt szobrot

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

nevelés homofóbia

Negyedszer gyújtottak fel Varsó egyik központi terén csütörtök hajnalban Julita Wójcik Magyarországon is ismert lengyel akcióművész Szivárvány című, melegszimbólumnak hitt installációját. A sok politikai és sajtóvitát is kiváltó installáció 2012-ben épült fel a Megváltó terén. A mű eredetileg 2011-ben készült a lengyel kultúra külföldi bemutatásáért felelő Mickiewicz Intézet megbízásából, hogy a lengyel uniós elnökség idején az Európai Parlament előtti teret díszítse. Az építmény a 26 méter széles acél félívre felfűzött 16 ezer művirágból áll.

Mivel a hatszínű mű varsói felállítása a 2012-es  LMBT+ felvonulással esett egybe és az installáció később is e menetek célpontja volt, a közvélemény egy része a melegjogi mozgalom jelképrendszeréhez köti a művet. Sok fővárosi lakos pedig úgy véli, az installáció kirívóan elüt környezetétől, a varsói felkelés után újjáépített, a térnek nevet adó Megváltó templomtól. Maga az alkotó azonban azt állítja: nem az volt a szándéka, hogy bármi konkrét jelentésre utaló szimbólumot felidézzen, csupán "pozitív érzelmeket akart kiváltani".


Julita Wójcik -  égő
Szivárvány installációja

Az építményt ismeretlen tettesek 2012 folyamán kétszer is felgyújtották, a város vezetése pedig felújította, arra hivatkozva, hogy az alkotás nagy népszerűségnek örvend. Így történt 2013 őszén is, néhány nappal azelőtt, hogy az emberek tízezreit vonzó, november 11-i függetlenségnapi menetet tartották volna meg a lengyel nemzeti körök.

Ezt követően a baloldali és a jobboldali ellenzék egyaránt azt követelte, hogy a város vezetői előzzék meg a következő konfliktust, a művet alkalmasabb helyre helyezzék át. Több ezren azt a polgári kezdeményezést is támogatták, hogy a magyar-lengyel barátság szimbólumává alakítsák át a szivárványt, piros-fehér-zöld színeket alkalmazva a felújításkor. A város vezetése februárban rendőri védelem mellett, néhány száz tüntető jelenlétében újból felállította az immár tűzálló anyagból készült alkotást.

Julita Wójcik, az 1971-es születésű szobrász és performer arra törekszik, hogy a hétköznapi tevékenységeket emeljen művészi szintre. Így például 2011-ben egy akció keretében órákon át krumplit hámozott egy galériában. A Szivárványban felhasznált művirágok pedig az utca embereit is bevonó műhelymunka során készültek. Budapesten a Platán galériában 2003-ban horgolt verebeket, 2012-ban pedig Hullámpanel címmel Lengyelország leghosszabb, 700 méter hosszú lakótömbjének saját kezűleg horgolt modelljét állította ki. 2006-ben a Trafó galériában a How to do Things csoportos kiállításon vett részt. 

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook