Törvény rendelkezik Horvátországban az azonos neműek élettársi kapcsolatáról

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

horvát melegek kapcsolat

A szábor 89 igen szavazattal 16 ellenében fogadta el a jogszabályt, amely szerint az élettársi kapcsolatot létesítő meleg és leszbikus párokat ugyanazok a jogok illetik meg Horvátországban, mint a különböző nemű házaspárokat, azzal a kivétellel, hogy gyermeket nem fogadhatnak örökbe.

A kormány és a parlamenti többség is elutasította Igor Kolna (Horvát Néppárt, HNS), Sime Lucin (Szociáldemokrata Párt, SDP) és Branko Vuksic (Munkáspárt, L) képviselők közös indítványát, amely az azonos neműek számára is biztosította volna az örökbefogadás jogát. Az azonos neműek élettársi kapcsolatáról a kormány által beterjesztett törvény az új családjogi törvénnyel együtt lép hatályba.


Jóváhagyását az ülésterem galériájáról tapssal üdvözölték egy LMBT+ szervezet emberi jogi aktivistái.

Az azonos nemű párok házasságának lehetőségéről Horvátországban 2013. december 1-jén tartottak népszavazást. A lakosság akkor arról dönthetett: akarja-e, hogy az alkotmány a házasságot a keresztény felfogás szerinti, egy férfi és egy nő közötti életközösségként határozza meg. Az urnákhoz járulók 65,87 százaléka igennel voksolt.

A horvát lapok és a külföldi média is a római katolikus egyház győzelmeként könyvelte el a népszavazás eredményét, ugyanis a referendumot az egyház által támogatott csoportok kezdeményezték, miután sikerült 750 ezer aláírást gyűjteniük a 4,2 milliós országban.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook