A csehek háromnegyede támogatja az azonos nemű párok hivatalosan bejegyzett partnerségét

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

cseh melegek csehország

A cseh lakosság 73 százaléka támogatja az azonos nemű párok jogát arra, hogy hivatalosan bejegyzett partnerségben éljenek - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában. Ugyanakkor 45 százalékos a támogatottsága annak, hogy ez a kapcsolat egyenértékű legyen a házassággal. Az ezt ellenzők aránya 50 százalék.

A CVVM akadémiai közvélemény-kutatási központ felmérése szerint a megkérdezettek 53 százaléka úgy véli, hogy a homoszexualitás beismerése kedvezőtlenül befolyásolja az érintettek társadalmi pozícióját lakhelyükön, 37 százalék szerint viszont nem.

A felmérésben résztvevők 58 százaléka egyetért azzal, hogy a homoszexuális párok akadályok nélkül nevelhessék és örökbe fogadhassák párjuk gyermekét.

meleg család

A cseh közvélemény megosztott abban a kérdésben, hogy a homoszexuális párok örökbe fogadhassanak-e különféle intézetekben élő gyermekeket is. A megkérdezettek 35 százaléka egyetértene ennek engedélyezésével, míg 48 százalék ellenzi.

A felmérés eredményéhez csatolt elemzés szerint a homoszexuálisok jogainak érvényesítését és megerősítését nagyobb mértékben támogatják a nők, mint a férfiak, a magasabb iskolai végzettségűek és a fiatalabb generációk tagjai.

Az országos felmérést ezer, 15 évesnél idősebb ember megkérdezésével végezték június elején.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook