Békésen zajlott a Dúhový Pride Bratislava

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

pozony pride pozony pride

Incidensek nélkül zajlott szombaton délután Pozsony óvárosában az ott már ötödik alkalommal megrendezett Szivárványos menet - Pride Bratislava nevet viselő tüntetés, amelyet a "nem heteroszexuálisok és transzneműek jogainak tiszteletben tartásáért és kiterjesztéséért" tartottak.

A rendkívüli rendőri biztosítás mellett tartott megmozdulás kezdő helyszínén, a kordonokkal körülvett pozsonyi Hviezdoslav téren mintegy nyolcszáz fős tömeg gyűlt össze a felvonulással összekötött rendezvény kezdetére. A kordonok külső oldalán mindössze néhány ellentüntetőt lehetett látni.

A közel kétórás békés tüntetésen - az e célra emelt színpadon - a rendezvényt szervező emberi jogi szervezetek és más polgári társulások képviselői, valamint a szlovákiai politikai élet néhány képviselője is beszédet mondott. A felkért szónokok többségükben a "regisztrált partnerség" intézményét bevezető jogi norma elfogadását sürgették, és bírálták a házasság intézményét erősítő, a pozsonyi törvényhozás által nemrégiben elfogadott alkotmánymódosítást, amely egyebek mellett kimondja, hogy a házasság egy férfi és egy nő egyedi kapcsolata.


Pozosnyi Pride 2014

A nagy vitát kiváltott alkotmánymódosítás a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a kormányzó baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) csendes megegyezésével született, június negyedikén 102 igen szavazattal hagyta jóvá utolsó olvasatban a 150 fős pozsonyi parlament. Kritikusai szerint a módosítás lehetetlenné teszi, hogy a jövőben az azonos neműek házasságkötését, illetve egy annak megfelelő partneri viszony megteremtését célzó szabályozás kerüljön elfogadásra Szlovákiában.

A szombati megmozdulás helyszínén a főként fiatalok alkotta tömegben néhány politikust és több közéleti személyiséget, köztük Pozsony főpolgármesterét és a szlovákiai Helsinki Bizottság elnökét is látni lehetett. A tüntetők jelentős része szivárványszínű zászlókat, esernyőket, valamint transzparenseket lengetett. Ez utóbbiakon az alkotmánymódosításra utaló feliratokat (A rossz törvény csak a rossz lelkiismeretet takarja el), illetve a szlovák kormánypárt választási szlogenjére (Biztonságot az embereknek) utaló feliratokat (Biztonságot a melegeknek) is olvasni lehetett.

A rendezvényen Milan Ftácnik, Pozsony - a baloldali kormánypárt támogatásával megválasztott és a korábbi szivárványos meneteken is részt vevő - főpolgármestere is beszédet mondott. Ebben Pozsony toleráns hagyományaira hívta fel a figyelmet, s az elhangzott követelésekre utalva bizalomra és kivárásra szólított fel. "A mostanihoz hasonló sok rendezvényt kell még tartani addig, de eljön az az idő is" - fogalmazott a regisztrált partnerséget lehetővé tévő jogszabály elfogadására utalva.

A felvonulás résztvevői - akiknek száma a felvonulásra a becslések szerint mintegy ezer főre duzzadt - a Hviezdoslav térről a Duna rakpartján és az óvároson vonultak át.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook