Ráirányult a figyelem a külföldi civil szervezetekre Kínában

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

kína Kína

Kínában a Nemzetvédelmi Tanács a külföldi civil szervezetek számbavételét, működésük, tevékenységük feltérképezését kezdeményezte a helyi kormányzatoknál - erre következtetnek megfigyelők az interneten valószínűleg óvatlanul közzétett dokumentumokból. A legutóbb felfedezett, erre utaló felhívásról az észak-kínai Sanhszi tartomány Jüncseng városa adott ki közleményt a honlapján, majd a kínai média erről adott hírt, s még az ismert Cajcsing pénzügyi, gazdasági magazin is "lecsapott rá" pénteken.

A külföldi civil szervezetekkel (NGO) kapcsolatos helyzet feltérképezését szolgáló országos átfogó és kiterjedt felmérésre utaló dokumentum később eltűnt a városi weblapról, de másolatai fennmaradtak.

Az eddig napvilágra került szövegből az derül ki, hogy a vizsgálat célja megalapozni egy későbbi egységes és szigorított szabályozást. A kampány májusban indult és július végéig tart. A szöveg megfogalmazói arra is felhívták a figyelmet, hogy a munkát felelősséggel, "a biztonság, a politikai rendszer fenntartását és a társadalmi stabilitását" szem előtt tartva kell elvégezni.

A Nemzetvédelmi Tanácsot tavaly alapították, vezetője az államfő-pártfőtitkár, Hszi Csin-ping; összetételéről nem sokat tudni. Általános feladata a hazai és külföldi biztonságot veszélyeztető kihívások elleni fellépés összehangolása.

Sajtójelentések szerint a közelmúltban több helyütt már megjelentek a legutóbbihoz hasonló közlemények. Így például a délkelet-kínai Fucsien tartomány Pingho megyéjében előírták, fel kell mérni, hogy az iskolák és óvodák, illetve alkalmazottaik milyen külföldi civil szervezetekkel tartanak kapcsolatot.

A dél-kínai Kuangtung tartományban ugyancsak bejelentették, hogy e szervezetekkel kapcsolatos információk gyűjtésébe kezdenek esetleges későbbi szabályozásuk érdekében.

Kínában az elmúlt években jelentős számban alakultak különböző hazai és külföldi nem kormányzati szervezetek, amelyek például az AIDS-elleni küzdelemben, más egészségügyi területen, az oktatásban, a szegénység felszámolásában, idősgondozásban, gyermekmentésben, vallási, környezetvédelmi területen fejtenek ki tevékenységet.

A külföldi, nemzetközi civil szervezetek bejegyzését tavaly egyszerűsítették Kínában, amikor egy úgynevezett reform keretében a Polgári ügyek Minisztériuma az engedélyezési eljárás lefolytatását átengedte a tartományi szintű kormányzatoknak. Ezzel együtt enyhítettek más korábbi szigorításokon is.

Kínában félmillióhoz közelít a nem kormányzati szervezetek száma. Az egyik legaktívabb tartományban, a délnyugat-kínai Jünnanban például tavaly több mint 100 NGO volt bejegyezve, közülük 39 külföldi. A terület egyik helyi felügyelője akkor a China Daily című lapnak azt nyilatkozta, hogy a nemzetközi civil szervezeteket már nem tartják "ördögöknek", de projektjeiket a helyi törvények szerint kell működtetniük.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

IGENT A NEMRE!

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook