Ugandában eltűnt egy melegjogi aktivista

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

ugandaEgy nemzetközi AIDS konferencián vett részt két társával Auf Mukwaya akit múlt hónapban egy AIDS/HIV találkozón tartóztattak le.

A tiltakozásaik akkor kezdődtek amikor az ugandai AIDS kormánybizottság egyik tagja azt nyilatkozta, hogy bár a melegek körében terjed leginkább a fertőzés az országban a prevenciós tevékenységek során mégsem célozzák meg őket.

A nemzetközi találkozót országok és szervezetek hívták össze és köztük volt Amerika, a Világbank és az ENSZ is.

Egy szemtanú elmondása szerint imádságból tartott hazafelé az eltűnt aktivista mikor egy rendőrségi jármű állta útját. Megkérték szálljon be az autóba. A letartóztatás alatt nem került sor erőszakos cselekményre.

Melegjogi aktivisták komolyan aggódtak Auf biztonságáért, mivel Uganda egy rendkívül homofób ország szintén erősen homofób törvényekkel.

Mukwaya-t elmondása szerint egy elsötétített épületbe vitték ahol az ugandai lmbt mozgalomról vallatták. Megvagdosták a kezeit és különböző kínzóeszközökkel fájdalmat okoztak neki valamint a légzését is stimulálták. Körülbelül 40 perc után kilökték egy út szélén. Az elgyengült ember akinek elvették cipőjét és ruházata egy részét is végül taxival jutott be a városba.

2005-ben elsőként alkottak olyan törvényeket amelyek tiltják az országban a meleg házasságot. Egy tavaly augusztusi felmérés szerint a lakosság 95%-a szerint a homoszexuális tetteknek továbbra is törvényellenesnek kell maradniuk. Elméletileg külön nem üldözik a homoszexuálisokat de többéves börtönbüntetéseket is kiszabhatnak különböző jogcímeken és állítólag nyilvántartások léteznek a melegekről és leszbikusokról.

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook