Százötvenezren vettek részt a bécsi Szivárvány Parádén

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Szivárvány Parádé Szivárvány Parádé

Több mint százötvenezren vettek részt a szervezők közlése szerint a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek hátrányos megkülönböztetése elleni felvonuláson a hét végén Bécsben. A szombaton megrendezett 19. Szivárvány Parádé a forgalom elől lezárt belvárosi körúton, a Ringstrassén vonult körbe. A színes, érdekes vagy éppen nagy testfelületeket szabadon hagyó kosztümökbe öltözött résztvevők körében többen Conchita Wurstra, az idei Eurovíziós Dalfesztivál transznemű osztrák győztesére emlékeztető szakállat festettek maguknak.

Maria Vasilakou bécsi alpolgármester (Zöldek) a rendezvényen tartott beszédében egyenlő jogokat szorgalmazott a melegeknek és transzneműeknek, "minden feltétel nélkül, félmegoldások nélkül". A politikus az azonos neműek házasságának bevezetése mellett szólalt fel. Ausztriában jelenleg a bejegyzett élettársi kapcsolat lehetősége áll nyitva az azonos nemű párok számára.


A hagyományosan jó hangulatú rendezvény alkalmával idén egy incidens is történt: az osztrák Zöldek kamionjára ismeretlenek vajsavat - kellemetlen szagú, enyhén maró folyadékot - locsoltak, amikor a párt európai parlamenti képviselője, a leszbikusságát nyíltan vállaló Ulrike Lunacek éppen interjút adott az osztrák televíziónak. A támadásban nem sérült meg senki.

A felvonulás a Vienna Pride (Bécsi Büszkeség) nevű ötnapos rendezvénysorozat része.

Ugyancsak az LMBT+ emberek jogaiért tartottak felvonulást szombaton Varsóban és Ljubljanában. A lengyel fővárosban mintegy tízezren, Szlovéniában mintegy ezren vettek részt a meneten.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook