Mától házasságot köthetnek azonos nemű párok Nagy-Britanniában

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

melegházasság házasság

Az azonos neműek házasodását lehetővé tévő brit jogszabály már tavaly július közepén megszületett, miután a londoni parlament két háza által hosszas tárgyalássorozat után elfogadott törvényt az uralkodó kihirdette. A törvény szombaton, helyi idő szerint nulla órakor lépett életbe, és több pár azonnal élt is a lehetőséggel: több helyen kinyitottak a tanácsok anyakönyvi hivatalai, hogy lebonyolítsák az azonos nemű párok első polgári házasságkötési ceremóniáit.

A törvénymódosítás nem kötelezi az egyes egyházakat az azonos neműek összeadására vallási ceremónia keretében.

A módosítást a brit Konzervatív Párt, a vele koalícióban kormányzó Liberális Demokraták és az ellenzéki Munkáspárt hivatalosan egyaránt támogatta, az alsóházi konzervatív frakción belül azonban sokan ellenezték, és a törvénymódosítási folyamatot nem támogatták a brit egyházak sem.

A Nagy-Britanniában államegyháznak minősülő anglikán unió - amelynek első számú világi vezetője a mindenkori brit uralkodó, jelenleg II. Erzsébet királynő - már a törvényalkotási folyamat korai szakaszában bejelentette, hogy nem tud pártolni olyan törvénymódosítást, amely a házasságnak mint "férfi és nő egybekelésének lényegi, a történelem során intézményesült jellegét változtatná meg".

azonos nemű házasság

Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán világunió legfőbb vallási méltósága mindazonáltal a törvény életbelépése alkalmából a BBC-nek kijelentette, hogy miután a törvény megváltozott, az anglikán egyház "elfogadja a kialakult helyzetet".

Az anglikán unió hivatalosan kérte, hogy az egyes egyházközösségek álljanak ki az egymással házasságot kötő azonos nemű tagjaik mellett, az anglikán lelkészek viszont nem léphetnek ilyen házasságra. A BBC értesülése szerint azonban több homoszexuális anglikán pap dacolni készül ezzel a tiltással.

Nem támogatja az azonos neműek házasságát a brit katolikus egyház sem.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök ugyanakkor a brit leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transznemű (LGBT) közösség legnagyobb online hírportálja, a Pink News számára írt cikkében fontos pillanatnak nevezte az azonos neműek házasságkötését engedélyező törvény életbelépését. Cameron szerint végre mindenki azonos joggal léphet házasságra, és Nagy-Britanniában többé nem számít, hogy valaki melyik nemhez vonzódik; az állam egyenjogúként ismeri el minden pár kapcsolatát.

A brit miniszterelnök szerint "nem felmérhető" mindaz a szeretet, támogatás, stabilitás és boldogság, amelyet a házasság kínálhat, és az államnak ezt soha senkitől nem szabad megtagadnia pusztán a szexuális irányultság alapján. Ha a törvény az egymást szerető emberek közé áll, akkor a törvény szorul módosításra - hangsúlyozta a brit kormányfő.

Az új jogszabály egyelőre Angliában és Walesben hatályos; Skóciában várhatóan októberben lép életbe. A Nagy-Britanniához nem tartozó, de vele együtt az Egyesült Királyságot alkotó Észak-Írország nem tervez hasonló törvénymódosítást.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook