Meghalt a temetőkben tiltakozó melegellenes amerikai vallási csoport alapítója

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

homofóbiahomofóbia

Meghalt annak a kansasi Westborói Baptista Egyháznak az alapítója, amely azáltal vált hírhedtté, hogy elesett amerikai katonák temetésén tüntetett, azt állítva: a veszteség nem más, mint büntetés, amit Isten a homoszexualitás eltűrése miatt rótt ki Amerikára. A 84 éves Fred Phelps tiszteletes haláláról csütörtökön számolt be az amerikai média.

A főleg az ügyvédi címétől megfosztott Phelps rokonaiból álló vallási csoport a melegek mellett a bevándorlókat és a zsidókat is gyűlöli.

A fősodorbeli egyházi felekezetekhez nem köthető, 1955-ben megalapított Phelps-féle csoport tüntetései nyomán több államban korlátozták a temetéseken való tüntetéseket. Az amerikai legfelsőbb bíróság viszont 2011 márciusában úgy határozott, hogy a közösségnek jogában áll azt hirdetni a gyászszertartásokon, hogy "Isten haragszik Amerikára" a szexuális másság tolerálása miatt.

A legfelső szövetségi bírói testületnek a szólás szabadsága és a magánélet sérthetetlenségéhez való jog közötti konfliktus ügyében meghozott döntése értelmében az amerikai alkotmány első kiegészítése szavatolja annak lehetőségét, hogy magántemetéseken tiltakozó táblás megmozdulásokat tartsanak.


Fred Phelps tiszteletes

A bíróság döntésével elbukott az a jogorvoslati kérelem, amellyel Albert Snyder, egy 2006-ban Irakban elesett amerikai tengerészgyalogos apja folyamodott az igazságszolgáltatáshoz, amiért a Westborói Baptista Egyház hívatlan tagjai megzavarták fiának temetését.

A gyászszertartáson, amelyet a marylandi Westminster katolikus temetőjében tartottak, a Kansasból érkezett tüntetők "Isten gyűlöl téged" és a "Pokolra jutsz" transzparenseket tartottak a magasba. Fred Phelps tiszteletes és a közösség tagjai azóta több mint 200, Irakban vagy Afganisztánban elesett katona temetésén protestáltak.

A westborói közösség azonban a Pentagonnak a kongresszus által 2010 decemberében eltörölt "ne kérdezd, de mondd el" politikájára hivatkozott, amelynek értelmében csak homoszexualitásukat nyíltan vállalókat szerelték le. A közösség azt állította, hogy a védelmi minisztérium által alkalmazott irányelv miatt nem lehetett tudni, hogy ki milyen orientációjú.

A 20 éves elesett katona, Matthew Snyder egyébként nem volt meleg. Az apa 2007-ben nyújtotta be keresetét, mert meggyőződése szerint joga lett volna a fiát magányban és méltóságban, nem kívánt zaklatástól mentesen elbúcsúztatni.

Egy szövetségi bíró első fokon 5 millió dolláros kártérítést ítélt meg a gyászoló apának, amit a fellebbviteli bíróság érvénytelenített. A legfelsőbb bíróság 8:1 arányban hasonlóképpen döntött 2011-ben.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook