Vatikáni szóvivő: az ENSZ gyermekjogi bizottsága az egyházellenes szervezetekre hallgatott

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

katolikus gyermekjog

A szóvivő úgy vélte, az ENSZ bizottsága nagyobb figyelemben részesítette a katolikus egyházzal és a Szentszékkel szembenálló nem kormányzati szervezetek álláspontjait, mint a nemzetközi gyermekjogi egyezményhez csatlakozott Szentszéket.  Lombardi szerint a február 5-én kelt jelentéssel az ENSZ-szerv túllépte hatáskörét. Federico Lombardi hangoztatta, nem marad el a Szentszék érvekkel alátámasztott válasza. A Vatikáni Rádió igazgatói székét is betöltő Federico Lombardi közleményében bírálta, hogy egyesek az ENSZ és a Szentszék közötti összetűzésről beszéltek.

Hangsúlyozta, hogy az ENSZ jelentős tényező a mai emberiség életében és a Szentszék mindig is erkölcsi támaszt nyújtott a szervezetnek, a katolikus egyház három vezetője - VI. Pál, II. János Pál és  XVI. Benedek pápa - felszólalt az ENSZ-ben, sőt közülük az első kettő kétszer is.

A szóvivő szerint azonban más a helyzet a genfi székhelyű gyermekjogi bizottság esetében, melynek jelentéseinek "gyakorta csekély a tartalma és viszonylagos a súlya. Nem véletlen, hogy eddig majdnem soha nem kaptak visszhangot a nemzetközi sajtóban..." - jegyezte meg.


Federico Lombardi, a Vatikán szóvivője

Véleménye szerint a gyermekjogi bizottság mostani jelentése "súlyosan korlátozott", mivel nem veszi figyelembe a Szentszék korábban írásban és szóban adott válaszait. "A megértési képesség vagy ennek akarata hiányzik? Mindkét esetben jogunk van meglepődni" - fogalmazott Federico Lombardi.

A szóvivő úgy vélte, a bizottság nem értette meg Szentszék sajátos, a többi államétől különböző természetét, és az egyházzal szembeni előítéleteikről jól ismert nem kormányzati szervezetekre hallgatott. "Tipikus, hogy ezek a szervezetek nem akarják elismerni az utóbbi években a Szentszék és az egyház által tett lépéseket, a hibák elismerését, a  jogszabályok megújítását, a képzési és megelőzési intézkedések kidolgozását. Kevés vagy egyetlenegy szervezet vagy intézmény sem tett ugyanennyit" - írta Federico Lombardi. Hasonlóképpen súlyosnak nevezte, hogy a bizottság beavatkozott a katolikus egyház doktrinális és erköcsi tanításába, útmutatást adva a fogamzásgátlás és az abortusz terén.

A szóvivő hangsúlyozta, az a hangvétel, megfogalmazás és reklám, melyet a bizottság saját dokumentumának adott, teljesen szokatlan a gyermekjogi egyezményhez csatlakozott államokkal való kapcsolattartásban.

"Próbáljunk meg visszatalálni a korrekt szintre a gyermekek érdekében" - írta Lombardi. Hozzátette: a Szentszék továbbra is elkötelezett az egyezmény tiszteletben tartására és a nyitott párbeszédre, a jogos kritikát elfogadja, de bátran és határozottan fogja saját álláspontját képviselni.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook